INFONET-468X60-BANNER

Vanmrežni eko-hotel u Španiji

13.05.2014. | Gizmag

Španski arhitektonski biro In-Tenta je predstavio interesantni koncept eko-hotela koji takođe može da posluži kao mala kuća ili pansion. Koncept hotela nazvan Drop XL je fleksibilna stambena jedinica sa minimalnim uticajem na prirodu koja poseduje niz dodatnih opcija, uključujući i izbor funkcionisanja na ili van mreže.

Drop XL je druga iteracija istog dizajna koja je proizašla iz ruku arhitekata biroa In-Tenta iz Barselone. Sa većim fizičkim otiskom i nekoliko poboljšanja u odnosu na svog prethodnika (projekat Drop), cilindrična jedinica ima površinu od 30 metara kvadratnih i podignuta je na nekoliko malih metalnih štula u cilju minimiziranja njenog uticaja na tlo.

Unutrašnjost jedince Drop XL poseduje čvrste podove od lameliranog drveta, a u podrazumevanoj konfiguraciji sadrži trem, spavaću sobu, dnevni boravak i kupatilo sa tuš kabinom i kadom - mada ovaj raspored može biti konfigurisan prema potrebama klijenata. Takođe postoji i mali trem koji pruža lakši pristup podignutoj stambenoj jedinici.

Ulazak u jedinicu je preko velikih kliznih vrata, a tu je i veliki loptasti prozor na svakom kraju, uz svetlarnik koji se proteže duž centra plafona. Dom je izgrađen od drveta, čelika, stakla i aluminijuma, a svaka jedinica že biti prefabrikovana u fabrici pre nego što se transportuje do svoje krajnje destinacije kamionom.

Predstavnik arhitektonskog biroa je rekao da oni planiraju da koncept pretoče u kupovni proizvod „uskoro“, ali nisu dali nikakve podatke o ceni i raspoloživosti jedinica. Dodatne opcije za jedinicu će biti u „obilju“ i uključivaće i vanmrežnu tehnologiju kao što je solarna energija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;