IZOLACIJA-468X60-BANNER

Bilbordi koji prečišćavaju vazduh

07.05.2014. | Gizmag

Bilbordi mogu da učine mnogo više od pukog reklamiranja, to jest ako se naučnici sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju (UTEC) iz Perua pitaju. Dok je prethodni bilbord koji je izašao iz laboratorija naučnika sa UTEC-a proizvodio vodu, njihova najnovija kreacija čisti vazduh od zagađivača. Tim kaže da jedan bilbord može da uradi posao za 1.200 stabala, prečišćavajući 100.000 kubnih metara vazduha dnevno u prepunim gradskim oblastima.

Univerzitet je postavio njihov prvi bilbord koji prečišćava vazduh u blizini građevinske zone u Limi, gradu koji je poznat po tome što ima najgori kvalitet vazduha u Južnoj Americi. Bilbord funkcioniše tako što kombinuje zagađeni vazduh sa vodom, koristeći osnovne termodinamičke principe kako bi aktivno rastvorio zagađivače (kao što su bakterije, prašina i klice) u vodi i oslobodio svež vazduh.

Naučnici tvrde da je njihov bilbord isfiltrirao oko 500.000 kubnih metara vazduha za samo jednu nedelju u martu, oslobađajući ga za 99 odsto bakterija u vazduhu. Efekti bilborda se mogu osetiti u radijusu od pet gradskih blokova, kaže tim, dodajući da ovo koristi građevinskim radnicima i stanovnicima u ovom kraju. Ekstrahovani zagađivači se zadržavaju radi analiza, verovatno u cilju stvaranja efikasnijih bilborda u budućnosti.

Proces prečišćavanja je kontinuiran, koristi 100 odsto recikliranu vodu i troši malo energije - oko 2,5kW po satu. Marketinška agencija FCB Mayo pomaže Univerzitetu u promovisanju ovog bilborda.

„Mi želimo da prikažemo da je inženjering iza svega toga“, kaže Džesika Ruas, direktorka promocija u kompaniji FCB Mayo. „A koji je bolji način prikazivanja toga od oglašavanja koje menja svet, pomaže zajednici i brine o životnoj sredini.“

Pogledajte video snimak ispod koji pobliže objašnjava koncept bilborda (video je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;