INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Bilbordi koji prečišćavaju vazduh

07.05.2014. | Gizmag

Bilbordi mogu da učine mnogo više od pukog reklamiranja, to jest ako se naučnici sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju (UTEC) iz Perua pitaju. Dok je prethodni bilbord koji je izašao iz laboratorija naučnika sa UTEC-a proizvodio vodu, njihova najnovija kreacija čisti vazduh od zagađivača. Tim kaže da jedan bilbord može da uradi posao za 1.200 stabala, prečišćavajući 100.000 kubnih metara vazduha dnevno u prepunim gradskim oblastima.

Univerzitet je postavio njihov prvi bilbord koji prečišćava vazduh u blizini građevinske zone u Limi, gradu koji je poznat po tome što ima najgori kvalitet vazduha u Južnoj Americi. Bilbord funkcioniše tako što kombinuje zagađeni vazduh sa vodom, koristeći osnovne termodinamičke principe kako bi aktivno rastvorio zagađivače (kao što su bakterije, prašina i klice) u vodi i oslobodio svež vazduh.

Naučnici tvrde da je njihov bilbord isfiltrirao oko 500.000 kubnih metara vazduha za samo jednu nedelju u martu, oslobađajući ga za 99 odsto bakterija u vazduhu. Efekti bilborda se mogu osetiti u radijusu od pet gradskih blokova, kaže tim, dodajući da ovo koristi građevinskim radnicima i stanovnicima u ovom kraju. Ekstrahovani zagađivači se zadržavaju radi analiza, verovatno u cilju stvaranja efikasnijih bilborda u budućnosti.

Proces prečišćavanja je kontinuiran, koristi 100 odsto recikliranu vodu i troši malo energije - oko 2,5kW po satu. Marketinška agencija FCB Mayo pomaže Univerzitetu u promovisanju ovog bilborda.

„Mi želimo da prikažemo da je inženjering iza svega toga“, kaže Džesika Ruas, direktorka promocija u kompaniji FCB Mayo. „A koji je bolji način prikazivanja toga od oglašavanja koje menja svet, pomaže zajednici i brine o životnoj sredini.“

Pogledajte video snimak ispod koji pobliže objašnjava koncept bilborda (video je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;