INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Robot za 3D štampanje stvara slobodnostojeće metalne strukture

06.05.2014. | Gizmag

Iako svet 3D štampe hrli ka tehnološkim probojima svakog časa, u velikoj meri ova tehnologija je još uvek u povoju. Ako ste mislili da se 3D štampom stvaraju samo blistavi nakit i plastične igračke, razmislite ponovo. Džoris Larman (Joris Laarman) je stvorio slobodnostojeći robot za 3D štampu koji stvara lepe metale skulpture sa gracioznim potezima umetnika.

Možda se sećate Larmana. Govorili smo o njemu prošle godine, kada je njegov studio sarađivao na izgradnji štampača Material 3D koji koristeći brvozejući materijal stvara slobodnostojeće strukture na skoro bilo kojoj površini. Nezadovoljan činjenicom da roboti imaju ulogu vajara, Laraman je poboljšao dizajn.

Mx3D-Metal robot je delom štamapač, delom zavarivač. On može da izdvaja zavidne oblike koji prkose gravitaciji korišćenjem različtih metala, uključujući čelik, nerđajući čelik, aluminijum, bronzu ili bakar, bez potrebe za bilo kakvim sredstvima podrške. „Dodavanjem male količine rastopljenog metala u isto vreme, mi smo u stanju da štampamo linije u vazduhu“, objašnjava Larman.

Štampanje metala na ovakav način deluje kao umetnička forma samo za sebe. Različiti delovi softvera moraju da rade zajedno kako bi navodili kombinaciju robotike, štampanja i zavarivanja. Nadalje, različite vrste 3D linija, kao što su ravne, zakrivljene ili spirale, zahtevaju različite postavke kako bi se proizvodili.

„3D štampanje na ovaj način je još uvek neistražena teritorija i dovodi do nove forme jezika koji nije zarobljen starom metodom slojevite štampe“, kaže Larman. „Linije koje se presecaju mogu biti štampane kako bi se stvorila samonoseća struktura. Ovaj metod omogućava stvaranje 3D objekata na bilo kojoj radnoj površini nezavisno od njegovog ugla i glatkoće u skoro bilo kojoj veličini i obliku.“

Na kraju, Larman želi da stvori interfejs koji će biti dovoljno jednostavan kako bi svako mogao da ga koristi, a koji može da štampa direktono iz softvera za računarsko projektovanje (CAD). Mx3D-Metal je trenutno izložen u galeriji Friedman Benda u Njujorku, a ako se nađete tamo možete ga videti do 7. juna.

Video snimak ispod pokazuje 3D štampač u akciji:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;