Arena u Njujorku dobija najveći zeleni krov

25.04.2014. | Gizmag

Barklajs centar u Bruklinu će dobiti zeleni krov. Ideja postavke zelenog krova je planirana od samog početka projektovanja, pre izgradnje same arene. Arhitekte veruju da će novi dodatak biti jedan od najvećih i najimpresivnijih zelenih krovova u gradu.

Barklajs centar (Barclays Center) je otvoren 2012. godine i domaćin je raznim sportskim i zabavnim događajima, uključujući i utakmicama NBA i NHL lige. Centar je nagrađen sa LEED Silver sertifikacijom za novu izgradnju od Saveta zelene gradnje SAD-a zbog svog održivog dizajna i građevinskih metoda. LEED sertifikacija za projektovanje i izgradnju predstavlja okvir za izgradnju holističkih zelenih zgrada i uključuje karakteristike koje će smanjiti uticaj na životnu sredinu, uz povećanje funkcionalnih performansi.

 

„Naš prvobitni projekat arene je predvideo zeleni krov kao deo napora za postizanje Srebrne LEED sertifikacije“, rekla je Merien Gilmartin, direktorka arhitektonskog biroa FCRC. „Iako smo nezavisno postigli taj cilj, uvek smo se nadali da ćemo ipak napraviti i zeleni krov, dodatno pospešujući na taj način ekološki otisak arene.“

Pošto je arena izgrađena sa dodatkom zelenog krova na umu, nije potrebno dodatno ojačavanje same konstrukcije. Dodatna struktura će biti podržana čeličnim ramom i nalaziće se 1,2 i 3 metara iznad originalnog krova.

Prefabrikovane sedum posude će biti korišćene za stvaranje zelene površine, smanjujući vreme koje je potrebno za instalaciju. Pored poboljšanja održivosti objekta, takođe se smatra da zeleni krovovi pomažu u smanjenju efekta staklene bašte.

Projekat će biti realizovan od strane projektanata arene Forest City Ratner Companies (FCRC), koji će raditi zajedno sa šangajskom kompanijom Greenland Group. On će biti deo šireg projekta „Atlantic Yards“ koji obuhvata izgradnju 4.500 stambenih jedinca u blizini arene.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...