INFONET-468X60-BANNER

Naučnici stvorili najtanji LED na svetu

17.04.2014. | Gizmag

Kod običnih mikročipova, rad se obavlja preko kretanja elektrona unutar samog čipa. Zahvaljujući nedavnom stvaranju najtanjeg LED osvetljenja, međutim, takvi čipovi jednog dana mogu biti u stanju da umesto elektrona koriste svetlost, čuvajući energiju i smanjujući toplotu. Naravno, ovo LED osvetljenje bi takođe moglo da se koristi kao zaista tanki oblik osvetljenja u bilo kom broju aplikacija.

Dvodimenzinalno LED osvetljenje, stvoreno na Univerzitetu u Vašingtonu, je samo tri atoma debelo, ali je ono međutim još uvek mehanički jako. Obično LED osvetljenje ima trodimenzionalni oblik, i kao takvo je 10 do 20 puta deblje.

Ono je napravljeno od ravnih listova molekularnih poluprovodnika volframa diselenida. Ti listovi su sami stvoreni putem procesa koji naliku procesu u kome se grafen proizvodi ljuštenjem slojeva ugljenika sa komada grafita, korišćenjem lepljive trake.

„Oni su 10.000 puta manji od debljine ljudske dlake, ali ipak svetlost koji oni emituju može biti merljivo standardnom mernom opremom“, rekao je apslovent Džejson Ros. „Ovo je veliki skok minijaturizacije tehnologije, a pošto je poluprovodnik u pitanju, možete da uradite skoro sve sa njim što je moguće sa postojećim, trodimenzionalim silikonskim tehnologijama.“

Ros je sarađivao sa naučnikom u polju materijalnih nauka, Ksiadongom Ksuom. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu „Nature Nanotechnology“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;