Naučnici stvorili najtanji LED na svetu

17.04.2014. | Gizmag

Kod običnih mikročipova, rad se obavlja preko kretanja elektrona unutar samog čipa. Zahvaljujući nedavnom stvaranju najtanjeg LED osvetljenja, međutim, takvi čipovi jednog dana mogu biti u stanju da umesto elektrona koriste svetlost, čuvajući energiju i smanjujući toplotu. Naravno, ovo LED osvetljenje bi takođe moglo da se koristi kao zaista tanki oblik osvetljenja u bilo kom broju aplikacija.

Dvodimenzinalno LED osvetljenje, stvoreno na Univerzitetu u Vašingtonu, je samo tri atoma debelo, ali je ono međutim još uvek mehanički jako. Obično LED osvetljenje ima trodimenzionalni oblik, i kao takvo je 10 do 20 puta deblje.

Ono je napravljeno od ravnih listova molekularnih poluprovodnika volframa diselenida. Ti listovi su sami stvoreni putem procesa koji naliku procesu u kome se grafen proizvodi ljuštenjem slojeva ugljenika sa komada grafita, korišćenjem lepljive trake.

„Oni su 10.000 puta manji od debljine ljudske dlake, ali ipak svetlost koji oni emituju može biti merljivo standardnom mernom opremom“, rekao je apslovent Džejson Ros. „Ovo je veliki skok minijaturizacije tehnologije, a pošto je poluprovodnik u pitanju, možete da uradite skoro sve sa njim što je moguće sa postojećim, trodimenzionalim silikonskim tehnologijama.“

Ros je sarađivao sa naučnikom u polju materijalnih nauka, Ksiadongom Ksuom. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu „Nature Nanotechnology“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...