IZOLACIJA-468X60-BANNER

Projekat ogromnog mehura sa čistim vazduhom za Peking

27.02.2014. | Gizmag

Prema izveštaju Šangajske akademije društvenih nauka, ekološki uslovi u glavnom gradu Kine su tako loši da su „skoro nepovoljni za ljudski život“. Zvaničnici su nedavno doneli nove zakone i odvojili milijarde juana kako bi pokušali da suzbiju zagađenje vazduha u Pekingu, sa nedavno zabeleženim najvećim nivoima smoga u istoriji.

Arhitektonski biro Orproject je predložio izgradnju zatvorene nadstrešnice ispunjene sa čistim vazuhom. Mehuri bi pokrivali park i botaničku baštu, pružajući zdravu oazu sa kontrolisanom temperaturom i vlažnošću vazduha.

Pored obezbeđivanja lokalnog stanovništva sa čistom, zelenom oazom, biro Orproject sugeriše da bi okolne zgrade takođe mogle biti povezane sa „kontrolisanim vazdušnim sistemom“ mehura. Stanovi, kancelarije, maloprodajni prostori i, posebno, medicinske ustanove bi mogle imati koristi od ove ideje, ukoliko se ona sprovede.

„Geometrija laganog konstruktivnog sistema je stvorena korišćenjem algoritma koji simulira razvoj vena u listovima ili u krilima leptira“, kažu iz biroa Orproject. „Grejanje i hlađenje vazduha se vrši preko sistema razmene toplote. Električna energija potrebna za projekat se može generisati od strane solarnih ćelija interisanih u površinu kupole.“

Biro Orproject kaže da je njihov projekat izvodljiv zbog korišćenja etilen tetrafluoretilena (ETFE) kao konstruktivnog materijala. ETFE je transparentan, lagan i jak materijal koji može da se napravi u obliku panela. Na ovaj način je korišćen već za potrebe projekta Eden u Kornvolu, Velika Britanija.

„Koncept mehura je razvijen kao teoretski predlog“, kaže Rajat Sodhi iz biroa Orproject. „Orproject je vodio istraživanja o venskom sistemu konstrukcija i korišćenju ove geometrije za strukture velikog raspona. Mehuri su spoj ovih ideja i potreba za čistim vazduhom u zagađenim gradovima širom sveta, posebo u zemljama kao što su Kina i Indija.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;