IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kuća razbacanih volumena u Južnoj Koreji

21.02.2014. | Dezeen

Masivni betonski ram se obavija preko vrha ove kuće u Južnoj Koreji, delo arhitektonskog biroa A.M Architects, a sem estetske uloge služi i kao zaštita tradicionalnog uskog trema. Kuću u blizini grada Bongsan takođe karakteriše asortiman slobodnostojećih zidova i konzolnih nadstrešnica.

„Koncept 'arhitekture nalik promenadi', koji akumulira prostorna iskustva je dobro izražen u nagomilanim zidovima sa sekvencijalnim pogledima na enterijer i eksterijer, služeći kao element za dodavanje dubine i pravca ulaska“, rekli su iz biroa A.M Architects.

Počevši sa jednostavnim kvadrom, arhitekte su uklonile kutijaste delove kako bi stvorili praznine u fasadi zgarde i smanjili te volumene na površine koje deluju kao pozadina za tri drveta koja su zasađena oko granica parcele.

Pravougaoni ram koji okružuje prednju stranu zgrade baca dinamične senke na toenmaru - uski drveni trem kome se može pristupiti iz radne sobe. Slobodnostojeći betonski zidovi označavaju glavni ulaz u kuću, kome se pristupa preko malog kraka stepeništa.

Kao i za prednje stepenište, drvo je korišćeno za terase i za oblaganje jednog dela prednje fasade zgrade, pružajući topli kontrast prenaglašenim betonskim zidovima. U ulaznom hodniku prozor, koji je pozicioniran direktno suprotno od ulaznih vrata, pruža pogled na jedno od stabala u zadnjem delu parcele.

Hodnik koji preseca poprečno kuću od istoka ka zapadu kulminira u obliku prozora na istočnoj elevaciji koja gleda na drugo drvo. Spavaće sobe, radna soba i dnevna soba su raspoređene van ovog centralnog hodnika, koji obuhvata svetlarnik koji uvodi prirodnu svetlost u prostor.

Glavna dnevna soba na zapadu hodnika se spaja sa kuhinjom i trpezarijom i sa velikim drvenim tremom koji nadgleda unutrašnje dvorište. Niski prozori obezbeđuju dodatnu dnevnu svetlost i pružaju poglede na dvorište, dok prozori smešteni visoko gledaju ka dalekoj planini koja je uokvirena sa velikim betonskim pravougaonikom.

Fotografije: Kim Jae Kyeong.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;