INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća razbacanih volumena u Južnoj Koreji

21.02.2014. | Dezeen

Masivni betonski ram se obavija preko vrha ove kuće u Južnoj Koreji, delo arhitektonskog biroa A.M Architects, a sem estetske uloge služi i kao zaštita tradicionalnog uskog trema. Kuću u blizini grada Bongsan takođe karakteriše asortiman slobodnostojećih zidova i konzolnih nadstrešnica.

„Koncept 'arhitekture nalik promenadi', koji akumulira prostorna iskustva je dobro izražen u nagomilanim zidovima sa sekvencijalnim pogledima na enterijer i eksterijer, služeći kao element za dodavanje dubine i pravca ulaska“, rekli su iz biroa A.M Architects.

Počevši sa jednostavnim kvadrom, arhitekte su uklonile kutijaste delove kako bi stvorili praznine u fasadi zgarde i smanjili te volumene na površine koje deluju kao pozadina za tri drveta koja su zasađena oko granica parcele.

Pravougaoni ram koji okružuje prednju stranu zgrade baca dinamične senke na toenmaru - uski drveni trem kome se može pristupiti iz radne sobe. Slobodnostojeći betonski zidovi označavaju glavni ulaz u kuću, kome se pristupa preko malog kraka stepeništa.

Kao i za prednje stepenište, drvo je korišćeno za terase i za oblaganje jednog dela prednje fasade zgrade, pružajući topli kontrast prenaglašenim betonskim zidovima. U ulaznom hodniku prozor, koji je pozicioniran direktno suprotno od ulaznih vrata, pruža pogled na jedno od stabala u zadnjem delu parcele.

Hodnik koji preseca poprečno kuću od istoka ka zapadu kulminira u obliku prozora na istočnoj elevaciji koja gleda na drugo drvo. Spavaće sobe, radna soba i dnevna soba su raspoređene van ovog centralnog hodnika, koji obuhvata svetlarnik koji uvodi prirodnu svetlost u prostor.

Glavna dnevna soba na zapadu hodnika se spaja sa kuhinjom i trpezarijom i sa velikim drvenim tremom koji nadgleda unutrašnje dvorište. Niski prozori obezbeđuju dodatnu dnevnu svetlost i pružaju poglede na dvorište, dok prozori smešteni visoko gledaju ka dalekoj planini koja je uokvirena sa velikim betonskim pravougaonikom.

Fotografije: Kim Jae Kyeong.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;