Biro SOM završio zgradu kampusa za Novu školu u Njujorku

17.02.2014. | Dezeen

Dinamično betonsko stepenište, koje je vidljivo kroz velike dijagonalne fasadne prozore, spaja niz socijalnih prostora unutar ove zgrade kampusa, delo arhitektonskog biroa SOM za potrebe Nove škole (The New School) u Njujorku.

Univerzitetski centar je projektovan od strane arhitekonskog biroa SOM i pruža 35.000 metara kvadratnih nastavnih prostora i studentskog stanovanja, omogućavajući univerzitetu da povuče sve svoje aktivnosti koje su raštrkane po celom gradu i da ih konsoliduje u svom novom kampusu u Grinidž Vilidžu.

Zamišljena kao „kampus unutar zgrade“, zgrada od 16 spratova sadrži studentsko stanovanje u devet gornjih spratova, dok sedam nižih spratova smešta niz višenamenskih učionica, dizajn studija, laboratorija, auditorijum sa 800 mesta i glavnu univerzitetsku biblioteku.

Društvene oblasti, nazvane „sky quads“, smenjuju se u celoj zgradi kako bi obezbedile oblasti u kome nastavno osoblje i studenti mogu da komuniciraju, bez obzira da li se radi o opuštanju između predavanja ili rada na grupnim projektima.

Široka stepeništa stvaraju ležerne putanje između ovih prostora. Obučene sa betonskim panelima ojačanim sa staklenim vlaknima, ove strukture se menjaju između pravih i dijagonalnih putanja, a neka se integrišu i zone za sedenje.

„Univerzitetski centar transformiše tradicionalnu univerzitetsku sredinu“, rekao je Rodžer Dafi iz biroa SOM. „Umesto da odvojimo prostore za učenje i život, mi smo strateški naslagali ove funkcije kako bismo stvorili vertikalni kampus koji podržava vrstu interdisciplinarnog učenja koje je definisano u Novoj školi od njenog osnivanja.“

Spoljašnji zidovi su obloženi sa ručno završenom šindrom od mesinga, namenjeni da se uklope sa istorijskim okruženjem i fasadama od livenog gvožđa okolnih zgrada. Ovi paneli od mesinga takođe pružaju osenčenje prozorima tokom dana.

Pored stepeništa koje se proteže kroz celu zgradu, biro SOM je dodao i protivpožarno stepenište koje studenti mogu da koriste da se brže kreću kroz zgradu. Arhitekte su takođe postavili liftove koji propuštaju određene spratove tokom vršnih časova kako bi ubrzali kretanje kroz zgradu.

Tri trpezarijske oblasti se nalaze na različitim spratovima. Ostale karakteristike uključuju pogodnosti tipa skladišta za bicikle sa prostorijom za tuševe za studente i stanare zgrade, za koje se univerzitet nada da će podstaći biciklizam.

Stambeni spratovi obezbeđuju smeštaj za oko 600 studenata i njemu se može pristupiti preko namenjenog ulaza na Petoj aveniji. Stanari imaju pristup nizu pomoćnih prostora u podrumu, uključujući teretanu, zajedničku prostoriju, područja za učenja, umetničkih studija, vešeraj i sl.

Fotografije: James Ewing.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...