IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zasvođena osnovna škola od cigli u Maliju

13.02.2014. | Dezeen

Holandska arhitektonska firma Levs Architecten koristila je nepečenu glinenu ciglu iz lokalnih rudnika da izgradi strukturu svoda ove osnovne škole u jednoj od prostranih ravnica Malija. Smešten u Tanouan Ibi, selu unutar Dogon regije u Maliju, školski kompleks se sastoji od nekoliko blokova, ali su glavne nastavne oblasti smeštene u jednospratnoj zgradi sa učionicama.

Biro Levs Architecten je pozicionirao učionice iste veličine duž centralne ose ove zgrade, a zatim dodao par zaštićenih verandi na dve duže strane zgarde, kako bi obezbedili prostor gde učenici mogu da odmaraju između časova. „Verande, opremljene sa malim kamenim klupama, nude prijatni spoljašnji prostor za učinike“, rekle su arhitekte.

Lučna krovna struktura ovih arkada takođe funkcionišu kao podupirači, pridržavajući težinu glavnog svoda koji se proteže duž centra zgrade. Arhitekte su angažovali studente sa obližnjeg univerziteta i članove lokalne zajednice kako bi pomogli u izgradnji zgrade, koristeći kompresovane glinene cigle za izgradnju podova, zidova i krova.

„Korišćenje ovih blokova od kompresovane zemlje dovodi do gipke integracije u životnu sredinu, što odgovara načinu na koje se skoro svako selo u Dogon regiji uklapa u pejzaž“, rekle su arhitekte iz biroa Levs Architecten.

Keramičke cevi buše krov zgrade, donoseći priodnu svetlost i ventilaciju u učionice. Ovi otvori mogu biti blokirani tokom kiše sezone duge dva meseca, gde tokom tog vremena vodootporni sloj od gline pomešan sa cementom sprečava prokišnjavanje plafona.

Svaka učionica smešta do 60 učenika, a pored tri učionice zgrada sadrži i malu kancelariju i sobu za skladištenje. Vrata i prozorske žaluzine su ofarbane u bledo žutu boju koja dopunjuje crvene tonove gline.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;