INFONET-468X60-BANNER

Transformacija stokholmskog mosta u šetalište i bioskop

05.02.2014. | Dezeen

Švedski arhitektonski biro Visiondivison osmislio je predlog za zaštićeno šetalište, otvoreni bioskop i umetničku galeriju koji bi bili smešteni u okviru suvišnog prostora unutar strukture mosta Tranebergsbron u Stokholmu.

Anders Berensson i Ulf Mejergren iz biroa Visiondivision su projektovali strategiju „Pod mostom“ kako bi skratili vreme koje je potrebno za prelazak pešaka preko vode između gradskog ostrva Kungsholmen i zapadnog predgrađa Broma.

Prema projektantima, ta šetnja trenutno traje 15 minuta i uključuje šetanje pored bučnog autoputa. Oni veruju da bi ova putanja mogla da se svede samo na tri minuta dodavanjem nove staze koja prati luk jednog od postojećih betonskih svodova.

„Posmatrali smo most kao celinu i videli da su lepi betonski svodovi idealni za brže povezivanje dve strane, i da povezivanje ove dve ključne tačke može da obezbedi mnogo veći potencijal u kreiranju aktivnosti duž tog puta“, rekli su projektanti.

Prolaz će proći kroz niz prethodno postojećih ulaza u betonske stubove koji pridržavaju most. Jedino što bi bilo potrebno izgraditi jeste stepnište na svodu, nova rasveta i balustrade. „Budući da je relativno jeftino za izgardnju i da će imati veliku uticaj za ovu lokaciju, zaista se nadamo da će se ovaj projekat realizovati“, kažu arhitekte Berensson i Mejergren.

 

Projektanti su predložili da se veliki betonski stubovi takođe koristi kao platno na kome bi se povremeno projektovali filmovi, ili bi mogli da funkcionišu kao izložbeni prostor za kačenje umetničkih dela.

Crvene betonske pločice bi po projektu bile dodate kako bi se ljudi ohrabrili da prate put koji vodi kroz konstrukciju mosta, a takođe bi mali kiosci mogli da se postave u nosače mosta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;