SFSOPLATE-468X60-BANNER

Lagani porcelan

03.02.2014. | Transmaterial

Jedan metod za postizanje inovacija u polju materijala jeste manipulisanje sa već poznatim materijalom na novi način, stvarajući neočekivani ishod. Takav pristup obično zahteva znatno materijalno eksperimentisanje i tehničko majstorstvo neortodoksnih procesa proizvodnje.

Kolekcija stolica „Lagani porcelan“ (Lightweight Porcelain) ilustruje ovaj pristup. Stvoreni od strane holandskog dizajnera Djima Bergera, porozni keramički komadi se sastoje od 1/3 porcelana i 2/3 polistirena. Jednom u peći, polistirenske kuglice se otapaju iz kompozitnog materijala, ostavljajući mrežu šupljina sličnu površini vulkanskog kamena plovućaca ili strukture osinjeg gnezda.

Ne samo da su stolice estetski nekonvencijalne, već je i proces koji je dizajner Berger koristio podjednako iznenađujući - imajući u obzir količinu materijala koji se žrtvuje. Dobijeni komadi pokazuju veći odnos snage i težine od konvencijalnog porcelana, čime se omogućava da se tako delikatan materijal koristi u dizajnu i proizvodnji nameštaja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;