PRIJAVA-468X60-BANNER

Internet marketing

19.01.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Internet marketing predstavlja skup strategija i tehnika koje koriste Internet kao kanal poslovne komunikacije za podršku ostvarivanja generalnih marketinških ciljeva organizacije ili preduzeća. Internet marketing koristi pristup koji nudi direktni marketing oslonjen na rast i razvoj telekomunikacija i informatičku tehnologiju. On je zapravo interaktivni direktni marketing.

Duboka i precizna fragmentacija tržišta koju omogućava Internet marketing, a čiji je ishod jedan čovek – jedan segment, omogućava prelazak sa masovnog na mikromarketing. Sa aspekta definisanja klasičnog marketinga, može se reći da je Internet marketing zbir aktivnosti koje su upotrebljene u cilju usmeravanja tokova proizvoda i usluga od proizvođača prema potrošaču (korisnik, kupcu, klijentu) korišćenjem Interneta kao kanala poslovne i tržišne komunikacije.

Pored termina Internet marketing koriste se i termini e-marketing, onlajn marketing, sajber marketing, virtuelni marketing, interaktivni marketing...

Baner (Banner) ili ad (Ad – Advertising) jesu engleske reči za sliku koja predstavlja reklamu za neki proizvod ili uslugu i koja se nalazi na stranici nekog sajta (izrazi baner i ad se često koriste kao reči koje imaju isto značenje, ali pravilno je reći baner ad). Baner može biti statičan ili animiran (jedna ili više slika u jednoj slici), sa pratećim tekstom izvan slike, na slici, ili bez njega. Baner predstavlja najčešći vid oglašavanja na Internetu.

Na Interentu danas razlikujemo četiri ključna oblika naplate oglašavanja:

  • prema ugovorenom vremenskom razdoblju
  • prema broju prikazivanja, tj. impresija (Cost Per Impression, CPM ili CPI)
  • prema broju klikova (engl. Pay Per Click, PPC; Cost Per Click, CPC)
  • prema vrednosti akcije (engl. Cost Per Action , CPA; Pay Per Action, PPA)

Baner ad utisak (Banner Ad Impression). predstavlja broj poseta, tj. broj onih koji su videli baner. Reč impresija ili utisak se koristi zbog toga što svaka viđena reklama ostavlja neki utisak.

Plaćanje po kliku (PPC - Pay Per Click) sistem naplate oglašavanja koji omogućuje oglašivaču da plaća samo za efekte oglašavanja (klik na reklamu do ciljanog sajta), nasuprot plaćanju po broju prikaza reklame.

Plaćanje po akciji korisnika (PPA - Pay Per Action) jeste sistem oglašavanja koji predstavlja sledeći korak u kvalitetnom kontekstualnom oglašavanju. Ovaj tip oglašavanja se veoma približava samoj prodaji, budući da oglašivač u ovom slučaju plaća za oglašavanje tek onda kada je učinjena željena akcija korisnika (desired action – traženi odgovor), kao što je npr. preuzimanje fajla, prijava na mejling listu, naručivanje proizvoda i sl.

Kontekstualno oglašavanje (Contextual Advertising) jeste oglašavanje u kontekstu sadržaja stranice. Pretpostavka je da ako je reklama na nekoj web-stranici u kontekstu (u vezi) sa samim sadržajem koji interesuje korisnika (koji je došao na neku stranicu zbog tog sadržaja), tada će korisnik (posetilac) pre odgovoriti na reklamu koja ga interesuje. 

Nešto drugačiji način oglašavanja sastoji se u tome da se oglašivačima nudi povezivanje odabranih ključnih reči uz naziv firme, brend ili proizvod čime se doseže do maksimalnog broja pripadnika ciljnih grupa. Ovaj vid kontekstualnog oglašavanja bazira se na sistemu koji skenira tekst na pojedinoj stranici, pronalazi određene (sponzorisane) reči zakupljene od oglašivača i vizuelno ih ističe. Prelazeći mišem preko tako istaknute reči, korisniku se prikazuje oblačić sa oglasnom porukom oglašivača.

Istraživanja u svetu prognoziraju da će u 2009. godini jedino onlajn oglašavanje beležiti rast, dok će štampana izdanja imati pad prihoda od oglašavanja od 6 do 14%.

Web portal

Web portali su mesta na Internetu gde je predstavljen skup različitih informacija koje se odnose na veliki broj izvora nezavisno od pretraživača. Oni pružaju mogućnost direktnog slanja e-pošte, pregled vesti, pretraživanje kataloga, dobijanja kontakata, čitanje tekstova (stručnih, tehničkih, pravnih, promotivnih, zabavno-informativnih...), ali su najčešće orijentisani oko nekoliko osnovnih polja kako bi privukli što veći broj ljudi ali sa sličnim interesovanjima i interesima.


- pretraživanje kataloga
- dobijanje detaljnih informacija

Sve ove informacije su predstavljene u okviru jednog vizuelnog rešenja kako bi korisnik dobio poznato grafičko i funkcijsko okruženje čime se njegova pažnja direktno usmerava na sam sadržaj. Ovo znatno olakšava pretragu u okviru polja njegovog interesovanja koje portal nudi.

Zbog prenošenja informacija sa velikog broja izvora, portali podrazumevaju svakodnevno ažuriranje (unos novih sadržaja i osvežavanje i prepravke svih informacija). To ih, zajedno sa bogatstvom sadržaja, svrstava na prva mesta kod pretraživača. Na taj način svi koji su posredno ili neposredno uključeni u sadržaj jednog portala obezbeđuju sebi bolje kotiranje na Internetu, tj. u slučaju poslovnih portala – imaju daleko češću komunikaciju sa različitim akterima svog polja poslovanja.

Internet svakoga dana širi svoj uticaj i preuzima prostor štampanih medija i televizije jer pruža mogućnost trenutnog odgovora na specifičan zahtev korisnika, nudeći mu izbor informacija u skladu sa njegovim željama i potrebama.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;