INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proširenje londonske gradske kuće koju odlikuje zaobljena drvena forma sa zelenim krovom

24.01.2014. | Dezeen

Londonski arhitektonski biro Scott Architects je projektovao zaobljeni drveni produžetak terasaste gradske kuće u Hakliju, koju karakteriše nagnut zid koji seče kroz centar zelenog krova. Kuća De Bovoar je zgrada od cigle iz devetnaestog veka koja je prvobitno bila dom direktora biroa Scott Architects, Džeza i Tonje Skot. Arhitekte su odlučile da renoviraju kuću i dodaju veću kuhinju i trpezariju, kao i dodatnu spavaću sobu.

Rezidnecija se nalazi u okviru istorijsko zaštićenog dela grada, tako da su arhitekte projektovale produžetak sa površinama od glatkog hrasta i krovovima prekrivenim biljkama kako bi se što bolje uklopilo sa okolinom. „Forme u zadnjem delu zgrade su projektovane tako da se što više povežu sa baštom“, rekao je Džez Skot.

Nova prizemna kuhinja i trpezarija prate krivudavu formu paviljonske terase. Njegovi kosi krov se spušta pod uglom skroz do bašte, i on je prekriven sa pokrovom biljaka i cveća. Unutar, kuhinja je pozicionirana ispod dugačkog svetlarnika, gde se može videti kako je unutrašnja podela ujedno i spoljašnji zid. „Kada ste u kuhinji možete pogledati nagore na drvene elemente i dobiti pravi osećaj za ove oblikovne forme“, rekao je Skot.

Krečnjak je korišćen kao podni materijal, koji je u kontrastu sa obnovljenim podom od borovog drveta koji se nalazi na svim drugim mestima u kući, a potez zastakljenih elemenata definiše spoj između starog i novog dela objekta.

Dodatni ulaz vodi do nove spavaće sobe sa glavnih stepnište kuće. Ova soba se takođe otvara ka krovnoj bašti. Postojeći zidovi su sastrugani sve dok se nije došlo do prvobitne cigle. Arhitekte su takođe ponovo uvele dekorativne plafonske lajsne i dodale novi kamin.

Fotografije: Craig Sheppard.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;