INFONET-468X60-BANNER

Šuplja kuća u Sidneju

24.01.2014. | Dezeen

Australijski arhitektonski biro Tribe Studio je izbušio centar ove kuće iz 1920-ih godina u Sidneju kako bi stvorio ugaone plafone i široki ulaz u baštu. Biro Tribe Studio je projektovao kuću „House Chapple“ zadržavajući originalni front starog objekta iz 1920-ih, renovirajući enterijer i zamenjujući kasnije dodato proširenje objekta pozadi.

„Izazov kod ovog projekta je bilo postići dovoljnu količinu prodora sunčeve svetlosti i privatnosti tretirajući oba aspekta podjednako“, rekle su arhitekte. „Naš klijent je želeo da zadrži romantične elemente kuće i njen oseća poniznosti u predgrađu punom neukusne novogradnje.“

Arhitekte su uklonile spušteni plafon u centru kuće, stvarajući životni prostor sa duplom spratnom visinom i sa profilima plafona piramidalnih oblika. Oni su takođe dodali svetlarnike na vrhu i instalirali viseću rasvetu sa dugim kablovima.

„Dozvolili smo prodor prirodne svetlosti u centar kuće, promovišući pritom i ventilaciju sa efektom dimnjaka, a uz to smo ojačali karakter neobičnog redosleda prostorija u kući“, objašnjavaju arhitekte iz biroa Tribe Studio.

Sunčana soba koja je okrenuta ka ulice je pozicionirana iznad garaže, sa pogledima koji se pružaju skroz do Sidnejske luke. Ova soba se otvara ka glavnom životnom prostoru koji obuhvata dnevni boravak, kuhinju i trpezariju.

Tri spavaće sobe, TV sala i radna soba su pozicionirane duž strana glavnog prostora. Na zadnjem delu, širok ulaz se otvara na drveni trem koji je bočan u odnosu na baštu sa dugim, pravougaonim bazenom.

Polirene drvene podne daske i beli zidovi su prisutni u celom enterijeru kuće, dok su spoljani zidovi od cigle ofarbani u belu boju. Fotografije: Katherine Lu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;