IZOLACIJA-468X60-BANNER

Jevrejski kulturni centar sa izraženim uglom u Portugalu

23.01.2014. | Dezeen

Lisabonska kancelarija arhitektonskog biroa Gonçalo Byrne Arquitectos projektovala je Jevrejski kulturni centar u istorijskom srcu grada Trankozu, Portugal, sa oštrim uglom koji polovi dve uske popločane ulice.

Biro Gonçalo Byrne Arquitectos se udružio sa biroom Oficina Ideias em linha kako bi razvili Centar za tumačenje jevrejske kulture Isaka Kardosoa na napuštenoj ugaonoj parceli u srcu istorijskog dela grada i gusto zbijenih srednjovekovnih ulica koje su nekada bile poznate kao jevrejska četvrt.

„Počevši od propale parcele u centru, cilj je bio ponovo izgraditi zgradu koja će pojačati geometriju ugla, i dalje prikazivajući oštar ugao na raskrsnici dve uske ulice, i uspostavljajući simboličan gest u kontekstu jevrejske urbane kulture“, rekle su arhitekte.

Spoljašnje površine zgrade su pokrivene sa naizgled nasumičnim rasporedom granitnih ploča, sa uskim prozorima koji omogućavaju ograničene poglede na enterijer i dodaju na osećaju čvrstine koja odlikuje i druge zgrade u okruženju.

Ulaz na zapadnoj fasadi zgrade vodi do lobija i uskog hodnika koji okružuje centralnu sobu nazvanu Majstorova soba. „Masivni karakter ove zgrade se takođe odražava na dizajnu enterijera i 'iskopanih' prostora, poput niza šupljina oblikovanih unutar velikog kamenog monolita“, objasnile su arhitekte. 

Prostorija duple spratne visine u jezgru zgrade deluje kao glavni verski prostor i pod uticajem je istorijskih jevrejskih sinagoga. Ona sadrži podignutu platformu sa govornce za čitanje, kao i naos sa drvenim roletnama.

Dugi otvor koji se nalazi visoko na jednom zidu omogućava ljudima na spratu da gledaju na dole u religiozni prostor. Geometrijski obrasci kutijastih svetlarnika kanališe svetlost dana u centralnu sobu, koja je u potpunosti obložena u panelima od drvenih traka koji daju prostoriji topli ton. Drvene obloge karakteriše reljefni ukras koji naglašava visinu prostora i takođe se koristi i u naosu kako bi stvorio privid stubova i luka.

Zašiljeni ugao centra sadrži izložbeni prostor sa velikim, niskim prozorima koji se okreću ka ulici. Soba za projekcije je ušuškana u zadnjem delu zgrade, dok se gornji sprat koristi kao soba za žene i dodatni izložbeni prostor. Kupatila i tehničke sobe se nalaze u podrumu.

Fotografije: Fernando Guerra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;