INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Alpima projektovana po tipologiji seoske štale

22.01.2014. | Dezeen

Bečki dizajn kolektiv Mostlikely je projektovao ovu alpsku kuću po uzoru na drvene seoske štale okolnih planinskih sela. Mostlikely je želeo da projektuje zgradu koja će biti pogodna za moderan porodični život, ali koja takođe ne izgleda neumesno među tradicionalnom arhitekturom svog lokaliteta u Kicbilu, Austrija.

„Ovaj koherentni arhitektonski pejzaž omogućava primenu romantičnog identiteta, kao i regionalne autentičnosti i služi kao kamen temeljac turističke industrije u ovoj oblasti“, rekli su iz kolektiva Mostlikely.

Umesto da repliciraju dizajn lokalnih kuća, oni su uzeli oblik stare štale kao model za formu kuće i njen izgled. „Tiplogija štale sa masivnim zidovima od cigle koji su u kontrastu sa njenim otvorenim planom više odgovara potrebama današnjice od tradicionalnih loše osvetljenih seoskih kuća“, rekli su oni.

Nazvana „The Barn“ (štala, ambar), trospratna kuća se sastoji od osnove od ogoljenog betona umesto cigli, i od drvenog gornjeg dela sa krovom blagog nagiba koji pomaže u sprečavanju velikog nagomilavanja snega.

Arhitekte su sarađivale sa vajarom Stefanom Bukbaumom na projektovanju betonske osnove, koristeći korozivnu hemikaliju da ugraviraju slike cveća i riba u površinu betona.

Dnevna soba i trpezarija zauzimaju srednji sprat objekta i imaju prostore duple spratne vidine sa pogledima na izložene drvene krovne grede. Peć na drva nalazi se između kuhinje i trpezarije, dok staklena vrata vode iz dnevne sobe ka velikom balkonu.

Metalno stepenište se penje na međusprat, a takođe se i spušta ka tri spavaće sobe koje se nalaze u prizemlju kuće. Fotografije:  Mostlikely i Maik Perfahl.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;