Prelepi stakleni crep greje vaš dom sa solarnom energijom

21.01.2014. | Inhabitat

SolTech Energy, švedska kompanija koja prodaje rešenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstveni sistem za grejanje kuće koji je sadržan unutar krovnog crepa napravljenog od običnog providnog stakla. Atraktivni crep daje krovu lep, ledeni izgled koji je sasvim drugačiji od bilo čega što smo ikada videli.

Godine 2009, energetski sistem kompanije SolTech je izabrana od strane žirija i nominovan među devet drugih kao „uzbudljivi novi materijal“ (Hottest New Material). Na osnovu glasova naroda, stakleni crep kompanije je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska. „Pobednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je itekako dobrodošao“, rekao je predsednik žirija, dr Bengt Tolanen.

Dakle, šta je to što čini ovaj sistem toliko posebnim i vrednim nagradama? Za početak, crep je napravljen od običnog stakla i ima otprilike istu težinu kao i oni od gline. Drugo, sistem ne greje vodu ili vakuum cevi, za razliku od drugih sistema konkurenata, već čist vazduh.

Crep je postavljen na vrhu crnog najlonskog platna, pod kojim su montirani vazdužni džepovi. Crna boja apsorbuje toplotu od sunca i vazduh počinje da cirkuliše. Vruć vazduh se zatim koristi za zagrevanje vode, koji je povezan sa sistemom grejanja kuće preko akumulatora.

Lepota sistema je ta da on smanjuje energetske troškove tokom cele godine, tokom tamnih zimskih dana, kao i noću, zahvaljujući svojoj sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima vazduha ispod platna.

U početnoj fazi istraživanja kompanija je sarađivala sa švedskom staklarskom kompanijom Orrefors kako bi razvila crep. Danas se on industrijski proizvodi u Portugalu, ali se ugrađuje na istom švedskom dizajnu.

Energetski sistem kompanije SolTech generiše oko 350kWh toplote po kvadratnom metru, u zavinosti od klime, ugla krova i pravca krova.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...