IZOLACIJA-468X60-BANNER

Neboder u obliku krofne završen u Guangdžou

14.01.2014. | Dezeen

Neboder u obliku džinovske krofne je završen u Guangdžou, Kina. Smešten na ivici Biserne reke, neboder Guangdžou Krug sa 138 metara visine, delo je italijanskog arhitekte Džozefa di Paskvalea (Joseph di Pasquale) iz milanskog biroa AM Project i predstavlja novo sedište kompanija Guangdong Hongda Xingye Group i GDPE Guangdong Plastic Exchange.

„Arhitektonski koncept je takav da će on odmah biti doživljavan kao matični kineski orijentir korišćenjem zatvorene i centralne strukture umesteo uobičajenog zapadnjačkog steretipa nebodera“, kaže arhitekta Paskvale.

Krug prečnika od 50 metara buši centar ove strukture od 33 sprata, pretvarajući zgradu u šuplji prsten, koji mnogima izgleda kao krofna. Kada se ogleda u reci, oblik nebodera daje figuru cifre osam, koja je srećan broj u kineskoj kulturi.

„Neboder je inspirasan snažnom ikoničnom vrednošću žad diskova i numerološkom tradicijom feng šuia, a pride i duplim diskom od žada (bi-disk), koji je kraljevski simbol kineske dinastije koja je vladala u ovoj oblasti pre oko 2.000 godina“, kaže arhitekta Paskvale.

„Ovaj oblik takođe odgovara broju osam i matematičkom simbolu za večnost koji u kineskoj kulturi imaju velikog značaja i vrednosti“, dodao je on.

Prednji i zadnji zidovi nebodera su obloženi sa bakarnim pločama, dok su zakrivljeni bočni zidovi podeljeni u zastakljene pravolinijske kutije. Povišene bašte se nalate u centralnoj, probušenoj, površini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;