INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vila Kogelhof u skladu sa prirodom

11.12.2013. | Gizmag

Sa svojim upečatljivim dizajnom i poželjnom lokacijom, a da ne pominjemo neke visokotehnološke stvarčice koje su tu našle svoje mesto, vila Kogelhof u jugozapadnoj Holandiji ispunjava sve uslove koje bi trebalo da ima nova, luksuzna stambena gradnja.

Vila Kogelhof, projektovana od strane arhitektonskog biroa Paul de Ruiter Architects, završena je početkom ove godine i ukupne je površine od 715 kvadratnih metara. Ona se nalazi u okviru zaštićenog staništa za životinje i biljke, a samim tim vlasnik je bio u obavezi da zasadi nekih 71.000 stabala kako bi dobio dozvolu za gradnju.

Projektni zadatak je zahtevao da kuća bude samodovoljna, ali je ovo izgleda zahtevano u pokušaju da se postigne zacrtani cilj „sreće i zadovoljstva koje se dobija sa nezavisnošću“, a ne samo zbog ekoloških problema.

Kuća poseduje efikasni centralni sistem grejanja sa vazdušnom pumpom, a najavljeno je da će se uskoro ugraditi i peć na drva koja će grejati dom i proizvoditi toplu vodu. Peć će biti snabdevana drvećem koje okružuje imanje od 25 hektara.

Električna energija se trenutno obezbeđuje putem krovne fotonaponske mreže, ali treba da bude dopunjena sa električnom turbinom u dogledno vreme. Ne postoji informacija da li je kuća povezana na javnu elektromrežu, ali ovo deluje logično s obzirom da regionu nedostaje pouzdane celogodišnje sunčeve svetlosti.

Glavni ulaz u dom se nalazi na nivou podruma, koji ima obilje prostora da smesti zatvorenu garažu za šest automobila i traktor. Unutar podrumskog nivoa nalaze se i tehničke prostorije, kao i soba koja ima poglede na obližnje veštačko jezero stvoreno tokom gradnje. Krov podrumskog nivoa je pretvoren u vodenu površinu koja ima za cilj da dodatno umanji celokupni utisak kuće na prirodu.

Gornje životne prostorije u obliku kutije su većinom otvorenog plana, sa sobama koje su definisane staklenim pregradama. Pored toga, cela fasada je od stakla, nudeći divne poglede na okolnu prirodu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;