Danijel Libeskind projektuje metalnu stambenu zgradu u Berlinu

09.12.2013. | Dezeen

Arhitekta Danijel Libeskind je predstavio planove za izgradnju ugaonog stambenog bloka u Berlinu koga će odlikovati svetlucava, metalik fasada. Danijel Libeskind je arhitekta koji je poznat domaćoj javnosti, a u Berlinu je već projektovao Jevrejski muzej i osmospratnu stambenu zgradu u okrugu Mite.

Stambeni objekat, čiji završetak se očekuje 2015. godine, smeštaće niz prodavnica u prizemlju i 73 stana na svim gornjim spratovima. Fasada će biti odevena korišćenjem specijalno razvijene opekarske pločice sa reflektujućim metalni slojem, za koga biro tvrdi da će biti samočisteći i da će pročišćavati vazduh.

Veliki asimetrični prozori će biti dodati kako bi se maksimizovao prodor prirodne svetlosti unutar zgrada, dok će parking biti smešten ispod zemlje. Penthaus apartman na vrhu zgrade će biti dominantna fasadna karakteristika koja će uključivati dnevnu sobu dvostruke visine plafona, kao i terasu koja će pružati poglede na ceo grad.

Opisujući samu zgradu, arhitekta Danijel Libeskind je prokomentarisao: „Iako se moj arhitektonski biro danas često angažuje da projektuje nebodere, ja i dalje volim da gradim kuće, koje su osnovne jedinice ljudskog života.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...