Jeftini sistem koristi prolazeća vozila kako bi generisao električnu energiju

03.12.2013. | Gizmag

Tokom godina su razni istraživači razvili sisteme u kojima se težina preneta sa točkova automobila na put, ili preko nogu pešaka na trotoar, koristi za proizvodnju električne energije. Ovi sistemi koriste piezoelektrične materijale, koji pretvaraju mehaničke nadražaje u električnu energiju. Takvi materijali mogu biti efikasni, ali su oni takođe isuviše skupi za korišćenje u mnogim delovima sveta. To je razlog zašto je meksički preduzetnik Hektor Rikardo Maćias Hernandez stvorio sopstvenu, poprilično genijalnu, alternativu.

Kod Hernandezovog sistema, male rampe napravljene od jakog polimera poput gume su ugrađene u put, vireći 5cm iznad površine. Kada vozila prolaze preko njih, rampe se privremeno spuštaju nadole. Kada se to desi, vazduh se istiskuje kroz mehove koji su priključeni za donji deo rampe. Vazduh putuje kroz crevo i kompersuje se u rezervoaru. Skladišteni kompresovani vazduh se na kraju uvodi u turbinu gde se generiše električna energije.

Što je veći intenzitet saobraćaja gde su rampe prisutne, veća je količina energije koja može biti generisana. Hernandez ističe, međutim, da u oblastima sa malim intenzitetom saobraćaja, više rampa postavljenih duž puta se mogu koristiti za generisanje više električne energije od svakog pojedinačnog vozila. On dodaje da bi ova tehnologija mogla da se koristi i za pešački saobraćaj.

Sistem je trenutno još uvek u razvoju, a ima i podršku Meksičkog instituta za industrijsku svojinu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...