INFONET-468X60-BANNER

Vikendica na obali Atlantskog okeana

22.11.2013. | Dezeen

Ova kuća na južnoj obali Nove Škotske u Kanadi nalazi se na nizu uskih betonskih elemenata na samo nekoliko metara od Atlantskog okeana. Kuća je projektovana sa funkcijom vikendice za jedan mladi par i delo je kanadskog arhitetkonskog biroa MacKay-Lyons Sweetapple Architects. Smeštena je u blizini malog ribarsko sela gde se livade susreću sa stenovitom obalom.

Klijenti su zatražili utočište gde mogu da posmatraju zalazak sunca nad morem, a arhitekte su odgovorile na njihov zahtev projektovanjem zgrade kao „instrumenta za posmatranje pejzaža, sa stranama otvorenim ka horizontu Atlantskog okeana, i njenim krajem kao otvorom blende koji se fokusira na zalazak sunca“.

Arhitekte su izdigle objekat sa zemlje „kako bi omogućili da bilo koji odmetnički talas koji eventualno prođe granitnu ivicu obale, produži ispod kuće“, ali su ostavile jedan ugao kuće otvorenim i na njemu stvorili terasu sa pogledom na more.

Spoljašnjost zgrade je presvučena u valovitom pocinkovanom aluminijumu kako bi se obezbedio snažan štiti protiv oštre klime, a donji deo strukture je pokriven drvetom istog kvaliteta koji se koristi lokalno u izgardnji brodova.

Niz širokih drvenih stepeništa vode do natkrivenog trema sa vratima na obe strane koje povezuju spavaću sobu sa ostatkom kuće. Velika drvena klizna vrata mogu biti zatvorena kako bi se zapečatila zgrada tokom oluje.

Glavni dnevni prostor se nalazi tik pored terase i odlikuju ga stakleni zidovi koji uokviruju poglede na okean, dok krovni prozori iznad kreveta omogućavaju stanarima da posmatraju nebo.

Opremanje enterijera je namerno ostavljeno minimalno kako se ne bi skretala pažnja sa pejzaža. „Kada sedite ispred ognjišta u kući, zemlja između kuće i ivica vode nestaju iz vidokruga, a ravan poliranog sivog betonskog poda se proteže ka stalno menjajućoj površini okeana“, pomalo idilično opisuju arhitekte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;