INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drvena kuća na litici u Kanadi

21.11.2013. | Dezeen

Ova kockasta drvena kuća kanadskog arhitektonskog biroa MacKay-Lyons Sweetapple Architects prostire se preko ivice stenovite litice na atlantskoj obali Nove Škotske u Kanadi. Samo mali deo kući ima dodira sa zemljom, dok se većina njenog volumena prostire preko ivice litice ka obali, podržan od strane čeličnih I greda poređanih u cik-cak aranžmanu.

Arhitektonski biro MacKay-Lyons Sweetapple Architects projektovao je Kuću na litici (Cliff House) sa namerom da bude vikendica. Njena namera je da „poveća iskustvo stanovanja u okolišu“ uvođenje osećaja vrtoglavice za svoje stanare.

„Kada se približavate kući sa tla, pruža vam se pogled na mirnu drvenu kutiju koja deluje čvrsto usađena na tlu, sakrivajući strmu liticu na kojoj se nalazi, a koje stanari i gosti postaju svesni tek kasnije prilikom ulaska u nju“, izjavile su arhitekte.

Izgrađena sa ograničenim budžetom, zgrada se sastoji od jednostavne konstrukcije napravljene od čeličnih rešetki i drvenog okvira, koji su ostali izloženi širom unutrašnjosti kako bi se izbeglo gomilanje kondenzacije.

Arhitekte to objašanjavaju ovako: „U Atlantskom delu Kanade imamo hladnu, labilnu klimu koju karakteriše konstanti ciklusi mokrog/suvog, smrzavanja/odmrzavanja, što dovodi do veoma velike stope trošenja zgrada. Tokom vekova mi smo razvili elegantnu i ekonomičnu graditeljsku tradiciju sa drvetom koja odgovara izazovu naše klime.“

Glavni prostor kuće predstavlja dnevni prostor i trpezarija duple spratne visine sa prozorima koji se pružaju na tri strane, a taj prostor krasi i centralna peć na drva. Kupatilo se nalazi pozadi, dok se spavaća soba nalazi na mezaninu iznad njega.

Ulaz u kuću se nalazi na kraju zgrade, pored trema koji gleda ka jugu i pruža se preko same ivice litice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;