INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Paviljon krova i pečurki u Kjotou

14.11.2013. | Dezeen

Japanski arhitekta Rjue Nišizava (Ryue Nishizawa) se udružio sa dizajn studiom Nendo kako bi stvorio paviljon na brdu, ispunjen sa stolicama napravljenim tako da izgledaju kao da su gomile divljih pečurki. Nišizava, koji je najpoznatiji kao polovina arhitektonskog dueta biroa SANAA, radio je sa studiom Nendo kako bi izgradio ovaj drveni paviljon na strmoj padini u okviru kampusa Univerziteta Kjotoa za umetnost i dizajn.

Glatki drveni krov strukture prati nagib brda i podržan je od strane desetine uskih drvenih stubova. Na nekim mestima oni su usidreni u zemlju, a na drugim mestima su fiksirani za površinu spoljašnjeg stepeništa.

„Prostorno iskustvo paviljona ima za cilj da podseti posetioce na šetnju u planinama pod debelim zaklonom od drveća“, rekli su iz dizajn studija Nendo.  Zakrivljene čelične cevi su korišćene kako bi se napravio niz stolica unutar i van skloništa, i one su dizajnirane u različitim veličinama i oblicima kako bi oponašali način na koji gljive rastu u divljini. „

Želeli smo da dizajniramo arhitektonske elemente koji 'rastu' prirodno iz prostora, a ne da prosto postavimo nameštaj u ovom prostoru“, objasnili su dizajneri.

Neke stolice čine produžetak balustrade stepeništa, dok se druge obmotavaju oko stubova, a neke se čak ukrštaju jedne sa drugima. Univerzitet planira da zasadi gaj japanske šljive na lokaciji pored paviljona. „Njihovi mirisni cvetovi u rano proleće će samo dodati na lepoti i povezanosti ovog mesta sa prirodom“, dodali su dizajneri. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;