INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vikendica kraj jezera sa ugljenisanom kedrovinom i ulazom od ogledala

05.11.2013. | Dezeen

Ovo proširenje vikendice u šumi pored jezera u Ontariju kanadskog arhitektonskog biroa UUfie se može pohvaliti sa neobičnim dizajnom koga karakterišu zidovi od ugljenisanog drveta kedar i ulaz koji je obložen ogledalom.

Japanski arhitekta Eiri Ota i kandaska arhitektica Irena Gardpoit Čan iz biroa UUfie su projektovali ovu malu kolibu, nazvanu Lake Cotege (Vikendica kraj jezera), kako bi dodali veliki dnevni boravaka i trpezariju već postojećoj porodičnoj kući pored Kavarta jezera.

Struktura ima strmi kosi krov koji je prekriven crnim čelikom, dok su njegova dva zabatna kraja obloženi sa kedrovim drvetom koje je ugljenisano kako bi bilo zaštićeno od termita, vatre i vremenskih uslova.

„Vikendica kraj jezera je reinterpretacija života u kućici na drvetu gde je priroda sastvani deo samog objekta“, izjavile su arhitekte, čiji prošli projekti uključuju i apartman sa somotskim zavesama umesto zidova.

Ulaz u kolibu se nalazi u okviru zaštićene oblasti koja obuhvata prednji deo objekta. Paneli od ogledala pokrivaju strane i plafon ovog prostora, održavajući sve oko sebe. Namera je da se preko ovih panela kuća integriše sa šumom kroz njeno odražavanje.

Dnevna soba zauzima centralni pravougaoni prostor, dok trpezarija formira vezu sa postojećim objektom. Stepenište naprvljeno od jednog stabla vodi do tavana na prvom spratu, gde zidovi prate strim ugao krova. Zaobljena drvena šindra ukrašava jednu unutrašnju stranu krova i vidljiva je iz dnevne sobe kroz niz unutrašnjih prozora.

Drveni paneli oblažu zidove, podove i plafone svuda drugde u kući, a peć na drva koja se nalazi u dnevnoj sobi održava prostor toplim tokom hladnih zimskih meseci.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;