IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izabrano pobedničko arhitektonsko rešenje za Svetsku izložbu 2017 u Astani

05.11.2013. | Inhabitat

Arhitektonski biro Adrian Smith + Gordon Gill (AS+GG) je upravo pobedio 45 drugih međunarodnih arhitektonskih biroa na konkursu za projektovanje Svetske izložbe (World Expo) 2017 u Astani. Smeštena u glavnom gradu Kazahstana, lokacija za Expo od 172 hektara će biti u potpunosti pokretana snagom vetra i solarnom energijom, a sve u skladu sa temom Svetske izložbe „Future Energy“. Arhitektonski biro AS+GG je izabran za pobednika zato što je njihov projekat najpraktičniji u smislu održivosti i arhitekture, a može se koristiti i mnogo godina nakon završetka Svetske izložbe.

Projekat biro AS+GG za Astana Svetsku izložbu 2017 će obuhvatiti 173 hektara u Esil delu grada. Sastoji se od centralnog izložbenog centra okruženim stambenim projektima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, šoping centrima, parkovima i bulevarima.

U srcu projekta nalazi se Kazahstanski paviljon, simbol izložbe i orijentir za grad. Oko sferičnog paviljona nalazi će se Međunarodni, Tematski i Korporativni paviljoni, koji će prikazivati instalacije, paviljone i izložbe iz celog sveta. Nakon završetka Expo-a lokacija će biti prenamenjena u druge svrhe bez rušenja, i ona će postati nasleđe za grad Astanu i celu zemlju.

Astana Svetska izložba, koja je centrirana oko teme „Energije budućnosti“, će generisati svu energiju koja joj je potrebna putem eolske i solarne energije. Plan biroa AS+GG postiže ovaj cilj kroz pažljiv i praktični dizajn. Iako njihov predlog definitivno nije bio najradikalniji predlog, komisija je objasnila da je on „najpraktičniji u pogledu održivog razvoja i arhitektonskog i umetničkog dizajna, kao i njegovog daljeg korišćenja nakon Svetske izložbe 2017“.

Vetroturbine na licu mesta i krovni fotonaponski paneli će pružiti svu neophodnu energiju za ceo kompleks. Zgrade i pejzažno uređenje će biti izgrađeno po ekološkimm ekonomskim i društveno odgovornim principima. Arhitekonski biro AS+GG je završio projekat i svu dokumentaciju za Expo i oni očekuju da će izgradnja započeti u drugom kvartalu 2014. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;