Arhitektura na bazi transportnih kontejnera na primeru pristupačne kuće

04.11.2013. | Gizmag

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs smo veliki obožavatelji arhitekture na bazi transportnih kontejnera, a najnoviji takav projekat koji nam je privukao pažnju dolazi iz arhitektonskog biroa JYA-RCHITECTS pod nazivom Low Cost House. Ova pristupačna kuća poseduje tri transportna kontejnera koji su postavljeni u okolnu strukturu u cilju da se obezbedi siguran i atraktivan dom za sedmočlanu porodicu.

Smeštena u malom rurlanom mestu u Južnoj Koreji, kuća Low Cost House je druga u nizu jeftinih kuća biroa JYA-RCHITECTS koje su pod pokroviteljstvom Korejskog dečijeg fonda, a u pokušaju da se poboljšaju uslovi života za porodice sa niskim primanjima.

Iako je parcela prvobitno imala prethodni objekat, on je bio u takvom lošem stanju, i opustošen od strane pacova, da je svaka pomisao na renoviranje razumno odbačena u korist novogradnje.

Pošto su troškovi projekta bili od najvećeg značaja, transportni kontejneri su izabrani da obezbede glavne stambene odaje, ali je to rezultiralo nezadovoljavajućom izolacijom od vremenskih prilika i nedostatkom slobodnog prostora. Zbog toga, odlučeno je da se izgradi okružujuća struktura nalik ambaru oko kontejnera, što je dizajn koje su arhitekte nazvali „kuća u kući“.

Dodatni krov i spoljašnji zidovi nude novi deljeni prostor između kontejnera i omogućava lakše kretanje za članove domaćinstva. Podjednako važno, krovovi kontejnera su dostupni za korišćenje, a tavanski prostor je takođe napravljen.

Završena ove godine, kuća Low Cost House je površine od 101 kvadratnih metara ukupno, a njen delimično transaprentni krov, svetle boje i klizni zidni elementi pružaju dinamičan i veseo prostor za podizanje porodice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...