Arhitektura na bazi transportnih kontejnera na primeru pristupačne kuće

04.11.2013. | Gizmag

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs smo veliki obožavatelji arhitekture na bazi transportnih kontejnera, a najnoviji takav projekat koji nam je privukao pažnju dolazi iz arhitektonskog biroa JYA-RCHITECTS pod nazivom Low Cost House. Ova pristupačna kuća poseduje tri transportna kontejnera koji su postavljeni u okolnu strukturu u cilju da se obezbedi siguran i atraktivan dom za sedmočlanu porodicu.

Smeštena u malom rurlanom mestu u Južnoj Koreji, kuća Low Cost House je druga u nizu jeftinih kuća biroa JYA-RCHITECTS koje su pod pokroviteljstvom Korejskog dečijeg fonda, a u pokušaju da se poboljšaju uslovi života za porodice sa niskim primanjima.

Iako je parcela prvobitno imala prethodni objekat, on je bio u takvom lošem stanju, i opustošen od strane pacova, da je svaka pomisao na renoviranje razumno odbačena u korist novogradnje.

Pošto su troškovi projekta bili od najvećeg značaja, transportni kontejneri su izabrani da obezbede glavne stambene odaje, ali je to rezultiralo nezadovoljavajućom izolacijom od vremenskih prilika i nedostatkom slobodnog prostora. Zbog toga, odlučeno je da se izgradi okružujuća struktura nalik ambaru oko kontejnera, što je dizajn koje su arhitekte nazvali „kuća u kući“.

Dodatni krov i spoljašnji zidovi nude novi deljeni prostor između kontejnera i omogućava lakše kretanje za članove domaćinstva. Podjednako važno, krovovi kontejnera su dostupni za korišćenje, a tavanski prostor je takođe napravljen.

Završena ove godine, kuća Low Cost House je površine od 101 kvadratnih metara ukupno, a njen delimično transaprentni krov, svetle boje i klizni zidni elementi pružaju dinamičan i veseo prostor za podizanje porodice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...