Naučnici su odveli „4D štampanje“ korak dalje

25.10.2013. | Gizmag

Koristeći 3D štampač, ljudi već sada mogu da odrede dužinu, širinu i dubinu objekta koji stvore. Zahvaljujući istraživanju koje se sprovodi na Univerzitetu u Koloradu, Boulder, međutim, četvrta dimenzija sada može biti uključena - vreme! I ne, mi ne govorimo o tome koliko je vremena potrebno da 3D odštampate nešto. Umesto toga, sada je moguće odštampati objekte koji menjaju svoj oblik u datom trenutku.


Jedan od 4D štampanih objekata koji formira kocku kada se izloži vodi

Naučnici, predvođeni profesorom Kvijem (H. Jerry Qi), su razvili 4D proces štampanja u kojem su memorijska polimerska vlakna raspoređena u ključnim oblastima kompozitnog materijala u procesu štampe. Pažljivim kontrolisanjem faktora kao što su lokacije i orijentacije vlakana, te oblasti objekta će se saviti, razvući ili uviti na predvidljiv način kada se izlože stimulansima kao što je voda, grejanje ili mehanički pritisak.

Ovaj koncept je predložen nešto ranije ove godine od strane Skajlara Tibitsa (Skylar Tibbits), direktora MIT laboratorije Self-Assembly, koji je koristio svoj 4D proces štampanja da stvori niz malih samoorganizovanih objekata (tekst o tome možete pročitati ovde). „Unapredili smo ovaj koncept stvaranjem kompozitnih materijala koji mogu da se pretvore u nekoliko različitih, komplikovanih oblika zasnovanih na različitim fizičkim mehanizmima“, rekao je Martin Dan (Martin Dunn) sa Singapurškog Univerziteta za tehnologiju i dizajn, koji je sarađivao sa Kvijem.

To znači da bi jedan 4D štampani objekat mogao da menja oblik na različite načine, u zavisnosti od vrste stimulansa kojima je izložen. Ta funkcionalnost bi mogla omogućiti (na primer) da odštampate fotonaponski panel u ravnom obliku, izložite ga vodi koja izaziva da se on sklopi radi lakše isporuke, a zatim ga izložite toploti kako bi se transformisao u drugi oblik koji je optimalan za hvatanje sunčeve svetlosti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...