Trovolumenska kuća u Išikari

29.10.2013. | Dezeen

Japanski biro Tato Architects je sa projektom ove kuće u Osaki, Japan, izvršio ad hok refernciranje na nadograđivanja susednih zgrada sa čeličnim, betonskim i drvenim volumenima. Trospratna kuća u Išikari se nalazi na obroncima planine Ikoma i projektovana je kao kompozicija od tri odvojena bloka.

Sa zadnje strane kuća se sastoji od zastakljenog prizemlja sa zabatnim gornjim spratom koji konzolno lebdi iznad, dok ulična fasada otkriva dodatni sprat i garažu koja je sakrivena ispod. „Detaljno smo posmatrali mozaične šablone starih i obnovljenih kuća koje pričaju svoje posebne istorije“, rekao je arhitekta Jo Šimada, objašnjavajući kako je on prišao procesu projektovanju kao skupu povezanih elemenata.

„Mi smo nastavili sa tim procesom pravljenjem prostora deo po deo, tražeći odgovarajući način izgradnej kuće koja se prilagođava okolnim uslovima“, dodao je arhitekta. Kutija od pocinkovanog čelika čini deo prizemlja i sadrži prostor za skladištenje i mali toalet. Čelični okvir se pruža preko njega, stvarajući prostor za susednu garažu.

Dnevni i trpezarijski prostor na dva nivoa zauzima prostor dvostruke spratne visine na srednjem spratu, a ovaj prostor karakteriše klizna vrata koja otvaraju prostor ka terasi sa drvenim krovom. Dečija spavaća soba se takođe nalazi na ovom spratu. Međusprat je pozicioniran iznad čelične kutije i, za razliku od svoje baze, on dolazi sa nizom prozora koji okružuju obod.

Stepenište poduprto betonskim zidom trpezarije vodi do glavne spavaće sobe i balkona na poslednjem spratu. Kuhinja se nalazi na suprotnom kraju kuće, sa pogledom na baštu u zadnjem delu parcele. Gostinskoj sobi koja se nalazi iznad se pristupa putem drvenih merdevina koje se protežu kroz rupu na plafonu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...