Suprostavljene forme - Kruška protiv prizme

23.10.2013. | Dezeen

Kruškast oblik nižeg nivoa ove kuće u Tajlandu, delo arhitektonskog biroa Architectkidd, deluje kao da je zdrobljen pravougaonim spratom koji sedi na njemu. Arhitektonski biro Architectkidd je projektovao kontrastne forme za dva sprata ove Kirimaya kuće u Kao Jaiu, severoistočno od Bankoka.

„Parcela na kojoj se kuća nalazi je prostrana i u potpunosti horizontalna, što nas je navelo da ponovo promislimo kako se grade tipične kuće“, rekle su arhitekte. Pravougaoni prvi sprat koji konzolno štrči više u odnosu na prizemni nivo je obložen sa vertikalnom drvenom šindrom.

Kružni volumen ispod je presvučen sa glinenim pločicama koje su blago van ravni jedna u odnosu na drugu kako bi se stvorila zakrivljena forma. Prozori su isečeni iz ove grudvaste forme u obliku horizontalnih traka, gde pločice krivudaju ka unutra kako bi prekrili okvire.

U kuću se ulazi kroz dvokrilna drvena vrata ispod konzolnog prvog sprata, koji pokriva stepenastu površinu koja se ponekad koristi kao prostor za vežbanje joge. Gostinske spavaće sobe, kupatila i ostave se nalaze u prizemnom kruškastom obliku.

Centralno stepenište vodi do dnevnog prostora otvorenog plana u kvadratnoj formi iznad, odakle se može izaći na terasu smeštenu na jednoj strani krova kruškaste donje forme. Glavna spavaća soba je smeštena na kraju konzole, gde dijagonalni čelični ramovi koji nose konzolu prekidaju poglede kroz prozore pune spratne visine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...