Zid kuća u Belgiji

16.10.2013. | Dezeen

Prefabrikovani betonski elementi sa malterom koji curi između njih stvaraju drugačiju fasadu na ovoj kući blizu Brisela delo projektantskog biroa And'rol.

Ova trospratna porodična kuća je nazvana Zid kuća i nalazi se blizu bivšeg utvrđenja, tako da je biro projektovao fasadu od sive betonske opeke sa malterom koji curi između nje kako bi napravio poređenje sa trošnim zidovima stare kamene tvrđave.

„Reljefne karakteristike fasade pojačavaju njen grub karakter“, izjavile su arhitekte. Nizak zid koji okružuje parcelu je napravljen od istog materijala, dok su prestale tri fasade kuće obložene u sivim vlakno-cementnim panelima.

Kvadratni prozori su rasuti na sve četiri fasade. Neki su uvučeni, dok se drugi nalaze u istoj ravni sa zidovima, a mali broj njih je sakriveno iza horizontalnih betonskih rešetaka koji predstavljaju produžetak same materijalizacije fasade.

Kuća se nalazi na vrhu strmog brda i unutrašnjost joj je podeljena na dva nivoa koji se usklađuju sa promenama nivoa na samoj parceli. Asimetrični krov stvara potrebnu spratnu visinu za najviši sprat, koga karakterišu duboko usađeni prozori okrenuti ka jugu.

Kuhinjska radna površina je napravljena od gomile naslaganih betonskih elemenata, povezujući na taj način enterijer sa eksterijerom. Ostali detalji enterijera uključuju drveno stepenište sa integrisanim mestima za sedenje, lustere koje vise i veliki broj komada nameštaja jarkih boja.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...