INFONET-468X60-BANNER

Japanski arhitekti protestvuju protiv projekta ogromnog stadiona Zahe Hadid

14.10.2013. | Inhabitat

Grupa japanskih arhitekata na čelu sa Fumihikom Makiem je udružila snage kako bi izneli svoja neslaganja sa projektom Olimpijskog stadiona Zahe Hadid za predstojeće Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Zajedno sa arhitektama Tojom Itoom, Sou Fudžimotom, Kengo Kumom i Rikenom Jamamotoom, arhitekta Maki (koji je dobitnik Pricker nagrade za 2003.) okuplja istomišljenike da zaustavi gradnju stadiona kapaciteta 80.000 mesta. Arhitekte se nadaju da će njihovo negodovanje pokrenuti vlasti da preispitaju veličinu ogromnog stadionskog kompleksa, za koji grupa kaže da je isuviše veliki za svoje okruženje.

Maki i njegovi saborci ne spore pobedu Zahe Hadid na međunarodnom konkursu, već umesto toga uložu molbu za usklađivanje projekta. Grupa je organizovala simpozijum 11. oktobra tokom koga su na panelu arhitekte diskutovale o lokaciji i Zahinom projektu. Panel nazvan „Premišljanje o novom Nacionalnom olimpijskom stadionu u istorijskom kontekstu Gaeina“ je uživo emitovan preko interneta tako da su svi zainteresovani širom sveta mogli da čuju mišljenje svakog arhitekte.

Pobednički projekat Zahe Hadid uključuje adaptaciju Nacionalnog stadiona i dodatak nekih ekoloških karakteristika, kao što je ponovno korišćenje otpadnih voda i geotermalno grejanje. Stadion takođe ima pokretni krov za održavanje koncerata i takmičenja na otvorenom.

Završetak Hadidovog projekta stadione se neće desiti pre 2018. godine, tako da se arhitekta Maki i grupa oko njega nada da će njihovi napori ubediti vlasti da smanje projekat stadiona pre početka njegove gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;