RIBA dodelila Stirling nagradu za 2013. godinu

01.10.2013. | Designboom

Nosilac nagrade Stirling za 2013 godinu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) jeste zamak „Astley“ biroa Witherford Watson Mann Architects. Projekat je imao za cilj restauraciju i konzervaciju ovog zamka iz 12. veka koji se nalazi u Nuneatonu, Severni Varvikšajer (Warwickshire), Velika Britanija, prvobitno u vlasništvu porodice Astli (Astley).

Londonski biro je angažovan od strane lokalnog Zavoda za zaštitu kulturnih dobara kako bi rehabilitovao ovaj istorijski dvorac, koji je oštećen u požaru iz 1978. godine, i uveo ga u 21. vek uz pomoć moderne konstrukcije i ponovnog pokretanja prvobitne namene samog prostora. Sada gosti ovog devestogodišnjeg dvorca mogu da uživaju u jedinstvenom iskustvu koje im pruža ponovo kreiran ambijent između njegovih zidova.

Transformacija drevne fortifikovane građevine u modernu vikendicu je zahtevalo podosta truda i poznavanja metodologije i istorije graditeljskog nasleđa. Arhitekte iz biroa Witherford Watson Mann Architects su rešile da pozicioniraju spavaće sobe i kupatila u prizemlju, dok su zajedničke prostorije smestili iznad u trošnim zidovima tvrđave.

RIBA Stirling nagrada je dodeljena po 18. put 26. septembra u Kings krosu u Londonu, i smatra se za najprestižniju nagradu u oblasti arhitekture u Velikoj Britaniji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?