Serpentine Sackler galerija Zahe Hadid

27.09.2013. | Designboom

Sutra će (subota 28. septembar) biti otvorena Serpentin Sackler galerija projektovana od strane Zahe Hadid. Projekat je obuhvatao renoviranje stare magaze - bivši barutni magazin iz 1805. godine - koja se nalazi na sedam minuta hoda od galerije Serpentine na severnoj strani mosta Serpentin.

Drugi izložbeni prostor same galerije u Kensingtonskim vrtovima je novi prostor od 900 metara kvadratnih koji će uključivati dodatnu galeriju, restoran i društveno-kulturnu zonu, i trebalo bi da postane nova kulturna destinacija u Londonu.

Galerija je nazvana po dr Mortimeru i Dami Terezi Sakler (Sackler), čija fondacija je omogućila proejkat kroz najveću primljenu donaciju galeriji u njenoj 43-godišnjoj istoriji. Zahvaljujući ovoj i drugim donacijama, stara barutana koja je zakonom zaštićeno kulturno dobro je promenila namenu i postala pogodna za javnu upotrebu, po prvi put u svojoj 208-godišnjoj istoriji.

Prostor je obnovljen u saradnji sa Društvom kraljevskih vrtova. zaha Hadid je predvidela dinamičnu formu sa belim i talasastim krovom kao svetli i transparentni produžetak neo-klasične arhitekture.

Serpentine Sackler galerija je prvi stalni projekat u centralnom Londonu Zahe Hadid, i on nastavlja saradnju između ustanove kulture i ove čuvene arhitekte, koja je započela još 2000. godine kada je ona bila odabrana da projektuje paviljon za ovu galeriju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 23.06.2021.
"od čega je na stotinak predmeta pozitivno ...
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...