PRIJAVA-468X60-BANNER

Serpentine Sackler galerija Zahe Hadid

27.09.2013. | Designboom

Sutra će (subota 28. septembar) biti otvorena Serpentin Sackler galerija projektovana od strane Zahe Hadid. Projekat je obuhvatao renoviranje stare magaze - bivši barutni magazin iz 1805. godine - koja se nalazi na sedam minuta hoda od galerije Serpentine na severnoj strani mosta Serpentin.

Drugi izložbeni prostor same galerije u Kensingtonskim vrtovima je novi prostor od 900 metara kvadratnih koji će uključivati dodatnu galeriju, restoran i društveno-kulturnu zonu, i trebalo bi da postane nova kulturna destinacija u Londonu.

Galerija je nazvana po dr Mortimeru i Dami Terezi Sakler (Sackler), čija fondacija je omogućila proejkat kroz najveću primljenu donaciju galeriji u njenoj 43-godišnjoj istoriji. Zahvaljujući ovoj i drugim donacijama, stara barutana koja je zakonom zaštićeno kulturno dobro je promenila namenu i postala pogodna za javnu upotrebu, po prvi put u svojoj 208-godišnjoj istoriji.

Prostor je obnovljen u saradnji sa Društvom kraljevskih vrtova. zaha Hadid je predvidela dinamičnu formu sa belim i talasastim krovom kao svetli i transparentni produžetak neo-klasične arhitekture.

Serpentine Sackler galerija je prvi stalni projekat u centralnom Londonu Zahe Hadid, i on nastavlja saradnju između ustanove kulture i ove čuvene arhitekte, koja je započela još 2000. godine kada je ona bila odabrana da projektuje paviljon za ovu galeriju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;