INFONET-468X60-BANNER

Fasada u Manga stilu

20.09.2013. | Detail

Ogranak japanske farmaceutske kompanije Astellas se nalazi u Parku bio-nauke u holandskom gradu Lajdenu - nacionalni lider u Holandiji u aktivnostima koje se odnose na bio-medicinske nauke. Bezbednost je suštinski element dizajna zgrade, koja smešta kancelarijske prostore i ultramodernu laboratoriju za naučna istraživanja.

Umesto da pristupe ovom pitanju na ekskluzivni način, zatvaranjem i učvršćivanjem strukture, arhitekte iz biroa UNStudio su projektovali zgradu Astellas da integriše koncept bezbednosti inkluzivno, u okviru same zgrade koja odaje utisak neskrivenog ognjišta.

Jednako važno za projektovanje zgrade jeste bilo stvaranje prijatnog, otvorenog i transparentnog radnog okruženja za zaposlene u kompaniji Astellas, kao i za međunarodne posetioce ovog ogranka kompanije. Organizacija i materijalizacija objekta obezbeđuje jasne poglede iz svake od tri oblasti zgrade koje se nalaze u okviru glavnog volumena. Staklene afasade su postavljane kako bi obezbedile dovoljno dnevne svetlosti, uz istovremeno stvaranje otvorene vizulene komunikacije u zgradi.

Okvir zgrade integriše u jednom gestu tri segmenta različitih veličina, koje zajedno okružuju unutrašnju dvorišnu baštu. Na zapadnoj strani zgrade nalaze se kancelarijski prostori koji se prostiru na šest spratova. Restoran sa krovnom teresaom se nalazi na donjem spratu ove oblasti zgrade. Istočno krilo zgrade smešta savremene laboratorijske prostore na četiri sprata.

Glavni ulaz u zgradu se nalazi na jugoistočnom kraju volumena i preuzima koncept hotelskog ulaznog hola koji udobno prima zaposlene i posetioce iz zemlje i inostranstva. Staklena fasada pune spratne visine i veliki svetlarnici ovog velikog lobija visine 3,7 metara pruža vizuelne veze kako na unutršanje bašte, tako i na okolne ulice.

Zapadna strana lobija smešta mesta za sedenje i sale za sastanke. Direktan pristup unutrašnjem vrtu, koji se zasniva na dizajnu tradicionalnih zatvorenih japanskih vrtova, je moguć iz sva tri dela zgrade.

Parkin ge je obezbeđen na nivou ulice na istočnom delu parcele, dok je parkiranje moguće i u podzemnoj garaži koja se nalazi ispod glavnog volumena zgrade. Prizemlje zgrade je izdignuto za 1,7 metara i pristupa mu se stepeništima koje vode do nivoa lobija sa nivoa ulice. Unutrašnji raspored prostorija je fleksibilan i zasnovan na konceptu kampusa, gde je akcenat stavljen na komunikaciju.

Staklo i aluminijum su glavni građevinski materijali korišćeni za fasadu Astellas zgrade kako bi se obezbedilo da ona bude dovoljno lagana, što zauzvart smanjuje potrebnu količinu materijala za noseću konstrukciju zgrade.

Elementi za zasenčenje su inkorporirani na svakom nivou fasade kako bi smanjili upad direktne sunčeve svetlosti. Stakleni paneli su dodatno obloženi kako bi se dodatno smanjio prodor toplote u unutrašnjost.

Na severnoj strani zgrade, gde je sunčeva svetlost manje zastupljena, zastakljenje fasade od poda do plafona je primenjeno, sa elementima za zasenčenje od samo 4cm dubine. Južna i istočna/zapadna fasada su opremljene sa elementima za zasenčenje sa dubinama od 30 i 20 santimetara. Parapeti od 90cm visine su takođe primenjeni na ovim fasadama u cilju daljeg smanjenja direktnog uticaja sunčeve svetlosti.

Zgrada u celini ima 89 do 90 odsto neto na bruto odnos površina, sa podzemnim sistemom za skladištenje energije koji dodatno smanjuje potrošnju energije. Boja je uvedena na fasadama pomoću vertikalnih varijacija četiri kontrastna tona boja najčešće zastupljenih u Manga japanskim animiranim filmovima. 

 

Više o projektu:

Klijent: G&S Vastgoed
Program: Kancelarijski i laboratorijski prostor
Površina: Kancelarije oko 11.200 m² / laboratorije oko 5.500 m² / parking mesta 300
Parcela: 11.270 m², zauzeta površina 3.921 m²
Godina projektovanja: 2009
Realizacija: 2012

Građevinski deo projekta: Vd Vorm Engineering
Instalaterski deo projekta: Techniplan adviseurs (TPA)
Izvođač: G&S Bouw
Pejzažna arhitektura: Kees Tolk Ontwerp
Dizajn enterijera: Procore – Arnold Schoordijk

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;