INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačko ostrvo smešta najveći privatni muzej umetnosti u Aziji

18.09.2013. | Gizmag

Muzeji umetnosti redovno pomeraju granice u smislu arhitekture, ali pekinški arhitektonski biro MAD je otišao korak dalje projektovanjem veštačkog ostrva koje će formirati Pingtan muzej umetnosti. Muzej, kome dominiraju tri betonske humke, imaće izložbene hale i javne prostore koje će biti povezane sa Pingtan ostrvom sa talasastom pristupnom rampom.

Smešteno na istočnoj obali Fuđijan provincije u Kini, Pingtan ostrvo je najveće ostrvo u toj provinciji i najbliže veliko ostrvo Tajvanu. Ono je trenutno dom za ribare i vojnu bazu, i projektovano je kao „Sveobuhvatna eksperimentalna zona“ od strane Pekinga 2010. godine. Novi grad se gradi kako bi se podstakla bolja trgovina i kulturne veze sa susednim Tajvanom.

Pingtan muzej umetnosti je treći muzejski projekat biroa MAD Architects, za koji oni tvrde da će biti najveći privatni muzej u Aziji. Sa građevinskom površinom od preko 4.000 kvadratnih metara i po ceni od 800 miliona juana (130 miliona dolara), muzej će smeštati više od hiljadu umetničkih dela, uključujući i neka koja su nacionalno blago Kine.

Veštačko ostrvo ima za cilj da reflektuje geografiju ostrva Pingtan, sa muzejom koji formira niz brda projektovanih tako da podsećaju na topografske linije. Eksterijer muzeja, napravljen od betona i lokalnih školjki, namenjen je kao javni prostor za centralnom oazom, dok unutrašnji prostori podsećaju na drevne pećine.

Izgradnja ostrva i muzeja je već počela, međutim, datum završetka radova nije objavljen.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;