IZOLACIJA-468X60-BANNER

Veštačko ostrvo smešta najveći privatni muzej umetnosti u Aziji

18.09.2013. | Gizmag

Muzeji umetnosti redovno pomeraju granice u smislu arhitekture, ali pekinški arhitektonski biro MAD je otišao korak dalje projektovanjem veštačkog ostrva koje će formirati Pingtan muzej umetnosti. Muzej, kome dominiraju tri betonske humke, imaće izložbene hale i javne prostore koje će biti povezane sa Pingtan ostrvom sa talasastom pristupnom rampom.

Smešteno na istočnoj obali Fuđijan provincije u Kini, Pingtan ostrvo je najveće ostrvo u toj provinciji i najbliže veliko ostrvo Tajvanu. Ono je trenutno dom za ribare i vojnu bazu, i projektovano je kao „Sveobuhvatna eksperimentalna zona“ od strane Pekinga 2010. godine. Novi grad se gradi kako bi se podstakla bolja trgovina i kulturne veze sa susednim Tajvanom.

Pingtan muzej umetnosti je treći muzejski projekat biroa MAD Architects, za koji oni tvrde da će biti najveći privatni muzej u Aziji. Sa građevinskom površinom od preko 4.000 kvadratnih metara i po ceni od 800 miliona juana (130 miliona dolara), muzej će smeštati više od hiljadu umetničkih dela, uključujući i neka koja su nacionalno blago Kine.

Veštačko ostrvo ima za cilj da reflektuje geografiju ostrva Pingtan, sa muzejom koji formira niz brda projektovanih tako da podsećaju na topografske linije. Eksterijer muzeja, napravljen od betona i lokalnih školjki, namenjen je kao javni prostor za centralnom oazom, dok unutrašnji prostori podsećaju na drevne pećine.

Izgradnja ostrva i muzeja je već počela, međutim, datum završetka radova nije objavljen.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;