Taičung gradski kulturni centar - Arhitektura bez granica

18.09.2013. | WAN

Japanski biro SANAA u saradnji sa lokalnim tajvanskim biroom Ricky Liu & Associates Architects + Planners su izabrani za pobednički tim na konkursu za projektovanje Taičung gradskog kulturnog centra, koji će biti sačinjen od Taičung javne biblioteke i Taičung muzeja lepih umetnosti.

Pobednički koncept biroa SANNA i Ricky Liu & Associates centrira se oko klastera međusobno povezanih belih volumena bez krutih zidova. Umesto njih, zgrada je definisana fluidnim mrežastim zavesama koje su poluprovidne, omogućavajući onima koji su unutra da gledaju ka gradskom pejzažu i posetiocima koji se približavaju zgradi da naziru aktivnosti koje se dešavaju unutar zgrade.

Ove providne zavese kriju povišena šetališta koje stvaraju platforme za posmatranje i jednostavne veze između različitih kulturnih aspekata centra. Centralni atrijum pozdravlja posetioce Taičung gradskog kulturnog centra i ujedno je ključna tačka susreta i prostor u kome možete sagledati sve aktivnosti centra.

Unutar bele kubične forme nalaziće se stalni izložbeni prostori, administrativne kancelarije, izložbeni prostori za posebne zbirke, multimedijalni izvori, tihe zone za čitanje, krovne terase i obrazovne institucije.

Pogledajte jedan od predloga za ovaj kulturni centar ovde.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...