Sudar elemenata: Rezervoari leda pomažu u korišćenju energije vetra na licu mesta

17.09.2013. | Building Green

Na Dundalk institutu za tehnologiju (Dundalk Institute of Technology) u Irskoj, rezervoari leda skladište vetroenergiju proizvedenu noću i hlade učionice tokom dana. Termalni energetski sistem za skladištenje projektovan od strane kompanije Calmac maksimizira količinu obnovljive energije koja može da se koristi na licu mesta za potrebe univerzitetske zgrade PJ Carroll - renovirana fabrika cigareta, sadašnja zgrada za kreativne umetnosti.

Ova škola je dom vetroturbine od 850kW koja je postavljena 2005. godine - prva velika komercijalna turbina u studentskom kampusu na svetu, prema Institutu Dundalk. Turbina generiše procenjenih 1.500MWh za potrebe kampusa godišnje, ali pošto se dostupnost energije vetra ne podudara uvek sa vršnim opterećenjem, energija se često prodaje i vraća nazad u mrežu. Nakon opremanja samo jedne zgarde sa termalnim energetskim skladištenjem, univerzitet sada koristi 79% energije koja se proizvodi.

Osam rezervoara sa ledom su postavljeni u podrumu zgrade PJ Carroll, svaki sa kapacitetom od 162 tona-sati hlađenja i zapreminom od 6,25 kubnih metara leda, navodi se u studiji objavljenoj u Žurnalu održivog projektovanja (Journal of Sustainable Engineering Design). Sa većim rashladnim kapacitetom od skladištenja rashlađene vode, „banke leda“ pokreću čiler kada postoji višak energije iz turbine i cirkulišu hladnu ovdu kako se led topi tokom dana.

Univerzitet planira da obnovi prestalih 5.950 kvadrattnih metara zgrade PJ Carroll, a proračuni energetskog modelovanja pokazuju da nastavak uparivanja rezervoara leda sa vetroenergijom može da obezbedi 96 odsto potražnje zgrade za električnom energijom sa energijom koja je proizvedena na licu mesta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...