PRIJAVA-468X60-BANNER

Predivna crkva iz 15. veka pretvorena u modernu biblioteku u Holandiji

17.09.2013. | Inhabitat

Ova predivna Dominikanska crkva iz 15. veka je pretvorena u modernu biblioteku u holandskom gradu Zvole. Arhitektonski biro iz Utreha BK. Architecten projektovao je šoping prostor na 700 kvadratnih metara na tri dodatna sprata koja mogu biti uklonjena u budućnosti bez oštećenja postojeće zgrade. Moderni vitraži, dizajnirani od strane norveškog umetnika Kjela Nupena, omogućavaju prodor prirodnog svetla u unutrašnjost i pružaju korisnicima jasan pogled na celo područje.

Dvojica arhitekata, Džos Burger i Vouter Keijzer iz biroa BK. Architecten, zaduženi za renoviranje stare crkve su odlučili da sačuvaju atmosferu postojećeg mesta sa prostornom intervencijom koja čuva njenu istorijsku vrednost.

Tri nova sprata su smeštena u bočnom krilu crkve, između prvobitnih stubova, pored centralnog broda. Nova konstrukcija je statički nezavisna i može se ukloniti bez potrebe da se ruši ostatak zgrade.

Arhitekte su koristile tri boje i belu za gipsane radove, a glavna paleta boja je topla. Glavno projektno sredstvo prilikom organizovanja prostora je bilo da se omogući kupcima pristup gornjem spratu. Imajući ovo u vidu oni su stvorili centralno stepenište „umotano“ oko polica za knjige od 11 metara.

Za izbor nameštaja i opremanje, arhitekte su bile ispirisane fantastičnim nameštajem koji je njihov holandski kolega Dom Hans van der Lan već dizajnirao za nekoliko manastira.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;