INFONET-468X60-BANNER

Predivna crkva iz 15. veka pretvorena u modernu biblioteku u Holandiji

17.09.2013. | Inhabitat

Ova predivna Dominikanska crkva iz 15. veka je pretvorena u modernu biblioteku u holandskom gradu Zvole. Arhitektonski biro iz Utreha BK. Architecten projektovao je šoping prostor na 700 kvadratnih metara na tri dodatna sprata koja mogu biti uklonjena u budućnosti bez oštećenja postojeće zgrade. Moderni vitraži, dizajnirani od strane norveškog umetnika Kjela Nupena, omogućavaju prodor prirodnog svetla u unutrašnjost i pružaju korisnicima jasan pogled na celo područje.

Dvojica arhitekata, Džos Burger i Vouter Keijzer iz biroa BK. Architecten, zaduženi za renoviranje stare crkve su odlučili da sačuvaju atmosferu postojećeg mesta sa prostornom intervencijom koja čuva njenu istorijsku vrednost.

Tri nova sprata su smeštena u bočnom krilu crkve, između prvobitnih stubova, pored centralnog broda. Nova konstrukcija je statički nezavisna i može se ukloniti bez potrebe da se ruši ostatak zgrade.

Arhitekte su koristile tri boje i belu za gipsane radove, a glavna paleta boja je topla. Glavno projektno sredstvo prilikom organizovanja prostora je bilo da se omogući kupcima pristup gornjem spratu. Imajući ovo u vidu oni su stvorili centralno stepenište „umotano“ oko polica za knjige od 11 metara.

Za izbor nameštaja i opremanje, arhitekte su bile ispirisane fantastičnim nameštajem koji je njihov holandski kolega Dom Hans van der Lan već dizajnirao za nekoliko manastira.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;