INFONET-468X60-BANNER

„Photoflow“ koncept kombinuje solarnu energiju sa sakupljanjem kišnice

13.09.2013. | Gizmag

U mnogim zemljama širom sveta, snabdevanje električnom energijom i čistom vodom je sporadično i obično lošeg kvaliteta. Kompanija NOS ima predlog koji bi rešio ove probleme uz pomoć Photoflow-a, dva u jedan koncept koji kombinuje solarnu proizvodnju električne energije sa sakupljanjem i skladištenjem vode.

Mnoge zemlje u razvoju se nalaze blizu ili na ekvatoru i dobijaju više sunčeve svetlosti i padavina nego bilo gde drugde na Zemlji, pa zašto ne iskoriste maksimalno ovu situaciju kombinovanje solarne energije sa skladištenjem vode? To je logika koja stoji iza koncepta Photoflow.

Photoflow se sastoji od osam identičnih trouglastih gotonaponskih panela koji su postavljeni na reciklirani polietilenski rezervoar vode kapaciteta 400 litara. Kada se sastave, paneli imaju površinu od 2 kvadratna metara i formiraju oktagon sa nagibom od 3 stepena koji omogućava usmeravanje vode ka centralnom filteru i dalje kroz crevo u rezervoar. Unutrašnji sloj rezervoara je prekriven premazom koji je dizajniran da kontroliše nivo bakterija i gljivica, i na taj način održi vodu pitkom.

Prema dizajnerima, sastavljena jedinica će biti u stanju da generiše oko 340kWh. Solarne ćelije na svakom panelu su pokrivene sa anti-refleksnim premazom koji smanjuje gubitak svetlosti zbog refleksije i koristi nano film koji pomaže u sprečavanju sakupljanja prašine na samim ćelijama. Poklopac je ugrađen na svakom panelu kako bi omogućio lak pristup za čišćenje i održavanje.

Kompanija NOS trenutno traži sredstva za projekat u nadi da će jednog dana Photoflow snabdevati domove sa oba ova vitalna resursa u zemljama u razvoju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;