INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbane vile u Švajcarskoj

04.09.2013. | Arch Daily

Ove četiri gradske kuće se nalaze na desnoj obali grada Lucerna, na vrlo atraktivnoj lokaciji u stambenoj četvrti. Južna lokacija prima idealnu količinu sunčeve svetlosti i pruža odlične poglede na obližnje jezero, grad i Alpe. Parcela je na padini omeđena ulicom Adligenswilerstrasse i zidom, tamo gde je planiran nastavak ulice Rigistrasse koji nikada nije realizovan.

Kuće su delo švajcarskog arhitektonskog biroa Lischer Partner Architekten Planer, i završene su 2012. godine. Planirana rekonstrukcija neoklasične gradske kuće u ulici Adligenswilerstrasse 18 (što je odvojeni projekat) i susedna zgrada na istoku stvaraju prostor za četiri nove gradske vile i dvospratnu, podzemnu garažu.

Četiri gradske vile sa uniformisanim materijalima i volumenima reaguju na okolne objekte malih zapremina. One prate orijentaciju nagiba ka jezeru, kao i prema prilaznim ulicama i zgradama. Uprkos međusobnoj blizini kuća, volumeni se nalaze na različitim pozicijama i visinama u međusobnom odnosu, stvarajući tako potrebnu privatnost koju gradska vila treba da poseduje.

Gradske vile se nalaze na pešačkoj udaljenosti od bašte u ulici Adligenswilerstrasse. Dizajn ove lokacije na padini i otvorenoj livadi, koja je oivičena gustim žbunjem i strateški postavljenim zelenilom, zasniva se na prvobitnim baštama vila.

Mreža puteva sa bezonskim stepeništama i pešakim stazama se otvara prema individualnim kućama. Okolni betonski zidovi su napravljeni od specijalne mešavine vode i šljunka sa glatkom površinom.

Pošto prema urbanističkim pravilima zgrade mogu biti jedino na nivou terena, one imaju iznenađujuće jednostavne forme. Kuće su izgrađene od tvrdog žutog krečnjaka iz dobe Jure. Krov je prekriven sa pločama od istog materijala. Ovaj prirodni kamen nastao je pre oko 150 miliona godina kao deo nanosa lagune, a njegova upotreba naglašava bliski dijalog urbanih vila sa svojim istorijskim okruženjem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;