Industrijski prostor pretvoren u efikasnu porodičnu kuću

27.08.2013. | Gizmag

Melburški arhitektonski biro Splinter Society je transformisao bivši industrijski prostor u efikasnu porodičnu kuću. Atraktivna kuća se sada može pohvaliti sa sistem za sakupljanje kišnice, pasivnim hlađenjem i kompjuterski kontrolisanim sistemom osvetljenja koji smanjuje energetsku potražnju.

Kuća nazvana House in a Warehouse se nalazi unutar ljuske starog magacine u gradu Hatorn ist (Hawthorne East) u saveznoj australijskoj državi Viktoriji. Klijent je izrazio želju da pretvori bivšu industrijsku strukturu u zeleni prostor, želeći pritom da se zadrži neke od prvobitnih elemenata skladišta.

Biro Splinter Society je svakako ovo uspeo sa zadržavanjem prvobitnog južnog zida postojeće strukture, starim industrijskim prozorima i konstruktivnim elementima od opeke. Dom se prostire na tri sprata i sadrži dve spavaće sobe, dve dnevne sobe, radnu sobu, kuhinju sa trpezarijom i nekoliko vrtnih prostora.

Pažljivo postavljeni čelični zeleni paneli smanjuju prodor sunčeve svetlosti i nude veću privatnost. Postojeći materijali su ponovo korišćeni kad god je to bilo moguće uz ekološke, estetske i budžetske beneficije. Ovo uključuje ponovnu upotrebu postojećih čeličnih greda kao bravarije, starih cigla za nove zidove, kao i čeličnih stubova.

Pored toga kuća ima velike rezervoare vode za čuvanje sakupljene kišnice koja se naknadno greje sa solarnim grejačima. Inteligentni kompjuterski sistem kontroliše svo osvetljenje u kući kako bi se smanjila potrošnja energije. Kuća se takođe može pohvaliti sa velikim brojem krovnih bašti, od kojih svaka ima sloj od pola metra zemljišta, pružajući dodatnu termalnu masu i izolaciju.

Mali trospratni unutrašnji prostor doma od 195 kvadratnih metara olakšava povlačenje hladnog vazduha iz prizemlja naviše leti, dok kombinovani solarni dimnjak i sistem toplotne pumpe vrši obrnuti postupak i reciklira toplotu natrag do nižih nivoa u hladnijim mesecima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...