INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Industrijski prostor pretvoren u efikasnu porodičnu kuću

27.08.2013. | Gizmag

Melburški arhitektonski biro Splinter Society je transformisao bivši industrijski prostor u efikasnu porodičnu kuću. Atraktivna kuća se sada može pohvaliti sa sistem za sakupljanje kišnice, pasivnim hlađenjem i kompjuterski kontrolisanim sistemom osvetljenja koji smanjuje energetsku potražnju.

Kuća nazvana House in a Warehouse se nalazi unutar ljuske starog magacine u gradu Hatorn ist (Hawthorne East) u saveznoj australijskoj državi Viktoriji. Klijent je izrazio želju da pretvori bivšu industrijsku strukturu u zeleni prostor, želeći pritom da se zadrži neke od prvobitnih elemenata skladišta.

Biro Splinter Society je svakako ovo uspeo sa zadržavanjem prvobitnog južnog zida postojeće strukture, starim industrijskim prozorima i konstruktivnim elementima od opeke. Dom se prostire na tri sprata i sadrži dve spavaće sobe, dve dnevne sobe, radnu sobu, kuhinju sa trpezarijom i nekoliko vrtnih prostora.

Pažljivo postavljeni čelični zeleni paneli smanjuju prodor sunčeve svetlosti i nude veću privatnost. Postojeći materijali su ponovo korišćeni kad god je to bilo moguće uz ekološke, estetske i budžetske beneficije. Ovo uključuje ponovnu upotrebu postojećih čeličnih greda kao bravarije, starih cigla za nove zidove, kao i čeličnih stubova.

Pored toga kuća ima velike rezervoare vode za čuvanje sakupljene kišnice koja se naknadno greje sa solarnim grejačima. Inteligentni kompjuterski sistem kontroliše svo osvetljenje u kući kako bi se smanjila potrošnja energije. Kuća se takođe može pohvaliti sa velikim brojem krovnih bašti, od kojih svaka ima sloj od pola metra zemljišta, pružajući dodatnu termalnu masu i izolaciju.

Mali trospratni unutrašnji prostor doma od 195 kvadratnih metara olakšava povlačenje hladnog vazduha iz prizemlja naviše leti, dok kombinovani solarni dimnjak i sistem toplotne pumpe vrši obrnuti postupak i reciklira toplotu natrag do nižih nivoa u hladnijim mesecima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;