INFONET-468X60-BANNER

Javna biblioteka u Seuti

15.08.2013. | Dezeen

Drevna arheološka iskopina je odredila izgled i raspored ove javne biblioteke u španskoj eksklavi Seuta. Madridski arhitektonski biro Paredes Pedrosa projektovao je obrazovni objekat i centar za posetioce oko ruševina dinastije Marinid iz 14. veka, otkrivene na kosoj parceli na španskom poluostrvu koje štrči ka Sredozemnom moru tik uz severnu obalu Maroka.

Drevno naselje se nalazi pod uglom u odnosu na trenutnu gradsku mrežu, tako da su spoljašnji zidovi objekta takođe morali da budu pod uglom kako bi se spojile obe geometrije. Sedam trouglastih stubova koji su strateški smešteni među ruševinama podržavaju visoku tavanicu iznad izloženih arheoloških ostataka.

Dinamične betonske površine obuhvataju niže spratove i spajaju se sa ivicama povučenih prozora. Gornji spratovi su upakovani u horizontalni sistem obloge od aluminijuma koji blokiraju toplotu i kontrolišu nivo svetlosti koja ulazi iza zastakljenih zidova.

Izložbeni deo, kome se pristupa sa nižeg nivoa ulice, se nalazi u krilu prepunim sa istraživačkim laboratorijama, audio-vizuelnim alatima za učenje i prostorijama za decu. Posetioci mogu da posmatraju arheološku iskopinu sa terasastih gornjih spratova koji smeštaju kolekciju knjiga, prostore za predavanja i učenje u prostorijama sa jednostrukim i dvostrukim spratnim visinama.

Celokupna površina objekta je 6.159 kvadratnih metara. Terasa za čitanje, koja je zaklonjena od sunca, pruža poglede na Sredozemno more i susednu Evropu koja se može videti po vedrom danu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;