IZOLACIJA-468X60-BANNER

Vila na vrhu zgrade u Pekingu

13.08.2013. | B92

Ono što na prvi pogled izgleda kao ogromna gomila kamenja iz koje niče drveće, na vrhu stambene zgrade u Pekingu, je u stvari arhitektonski poduhvat ekscentričnog kineskog biznismena koji je tu izgradio vilu.

Medicinski tajkun proveo je šest godina u izgradnji svog privatnog planinskog vrha i lukzuzne vile na krovu visoke stambene zgrade u glavnom grad Kine, koju su sugrađani nazvali "najdrskijom ilegalnom građevinom".

Od kada je postala "popularna" i njene slike se našle na internetu, vlasti su dale tajkunu rok od 15 dana da sruši svoje remek delo. Stenovit kompleks na vrhu zgrade od 26 spratova sa sobama, stenama, drvećem, grmljem, izgleda kao objekat podignut na krševitoj morskoj litici, i postao je najnoviji simbol prkošenja zakonu od strane bogatih, kao i sve raširenije prakse ilegalne gradnje.

Ljuti susedi kažu da su se godinama žalili da ilegalna gradjevina od oko 80 kvadratnih metara ugrožava sigurnost zgrade i njenih instalacija, ali da lokalne vlasti nisu ništa preduzimale. Oni su se takodje žalili na buku i noćne žurke nad glavama.

"On godinama izvodi radove, obično noću", kaže jedan sused s 25. sprata i dodaje da su svi napori da se urazumi vlasnik nailazili na njegov indiferentan stav. "Veoma je arogantan. Nije se ni osvrtao na moje žalbe", rekao je sused koji je, iz razumljivih razloga, želeo da ostane anoniman.

Građevinski inspektor distrikta Haidian, Dai Djun, rekao je danas da će vlasti srušiti dvospratnu gradjevinu za 15 dana ukoliko to sam ne uradi njen vlasnik ili ne pokaže papire da je to podignuto s dozvolom. Dai je dodao da njegovoj kancelariji nisu pokazani takvi dokazi.

Vlasnik vile na krovu je šef firme koja se bavi tradicionalnom kineskom medicinom i bivši je član političkog savetodavnog tela distrikta, koje je bilo smešteno na 26. spratu.

Tajkun je za list Beidžing tajms rekao da će se povinovati naredbi vlasti distrikta, ali nije želeo da objekt nazove vilom nego samo "ukrasnom baštom".

Građevinske vlasti su preduzele akciju tek kada su se fotografije vile juče pojavile u kineskim medijima s velikim naslovima "Najdrskija ilegalna građevina Pekinga".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;