125 / Laboratorios Vaquero

07.08.2013. | Arch Daily

Predstavljamo vam interesantan projekat poslovnog objekta, delo meksičkog arhitektonskog biroa Laboratorios Vaquero. U San Pedru u Meksiku poslovne zgrade niču iz zemlje kao pečurke posle kiše, i to uglavnom na komercijalnom koridoru Calzada del Valle. Ova avenija se sastoji od 2 ulice od po tri saobraćajne trake i središnim ostrvom širokim 40 metara ispinjenim sa drvećem. Postoji i red drveća koja obeležava ulicu posmatrano iz zgrada i pruža zanimljivu atmosferu.

Parcela se nalazi na severnom delu od trotoara ove avenije koja se okreće ka istočnom Sijera Madreu, a s obzirom na originalnu karakteristiku avenije kao stambene zone, jedan od najvećih izazova je bio bavljenje sa malom parcelom. Ovo je ograničilo razvoj parkinga na dva nivoa i na tri nivoa poslovnog prostora koji se odvijaju prikazujući sedam pojedinačnih kontejnera koji identifikuju svaki poseban element.

Ova ideja je razvijena sa aspekta dve brzine pri kojima zgrada može biti doživljena, jedna je automobilska sa kratkim vremenskim periodom koncentracije, a druga je pešačka, odakle zgrada može biti sporije doživljena.

Raspored površina se čita kao tri trgovinska izloga, a ovo je rezultat eliminisanja konstruktivnih elemenata na kraju svakog nivoa kako bi se proširilo profitabilno područje. Na kraju svake prodavnice nalaze se stepenicee, koje su podržane od strane betonskog zida koji razgraničava zgradu i kontekstualizuje prostor u odnosu na aveniju.

Više o projektu:

Arhitektura: Laboratorios Vaquero
Lokacija: Monterej, Meksiko
Projektni tim: David Benitez Martínez, Jorge Hernandez Gómez, Cynthia Gutiérrez
Površina: 1.400 kvadratnih metara
Godina izgradnje: 2012.
Fotografije: Estudio Alejandro Cartagena

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...