IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mala kuća napravljena od pečuraka

06.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Ecovative iz Njujorka je napravila prvu kuću od pečuraka na svetu. Ecovative - kompanija koja se bavi naukom o materijalima - izgradila je ram njihove „Mushroom Tiny House“ od drveta, ali ga je ispunila sa materijalom napravljenom od pečuraka, što je čini jednim od prvih boravišta zasnovanim na micelijumu na svetu.

Kuća od pečuraka nije gigant. Sa dimenzijama od 3,65 sa 2,15 metara, ona je pre Šampinjon nego potpuno odrasla Sunčica. Ali ono što nedostaje kući po pitanju veličine, ona nadoknađuje sa impresivnom upotrebom zelenih materijala. Za razliku od tradicionalnih kuća, koja su često ispunjena sa izolacijom na bazi nafte, drveni zidovi ove kuće su ispunjeni sa micelijumom (ili „korenom“ gljiva).

Izolacija od pečuraka formira hermetički izolovani sistem i predstavlja odličnu termalnu zaštitu. Prema kompaniji Ecovative, izolacija od pečuraka je takođe veoma pristupačna, vatrootporna i ima mali ili nikakav sadržaj štetnih organskih komponenti. Pored prirodno gajene izolacije, kuća ima plafonske ploče napravljene od pečurkastog materijala.

„U suštini, naša vizija za građevinsku industriju je da ponudimo arhitektama, građevincima i potrošačima konačno rešenje za ekološku, energetski efikasnu gradnju po ceni koja je daleko jeftinija za naše zdravlje, životnu sredinu i naše džepove“, rekao je suosnivač kompanije Ecovative, Eben Bajer.

Nakon što je kuća završena sredinom juna, Ecovative kuća od pečuraka je transportovana prikolicom iz Grin ajlenda, Njujork do Vermonta radi učestvovanja na 2013 Tiny House sajmu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;