INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mala kuća napravljena od pečuraka

06.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Ecovative iz Njujorka je napravila prvu kuću od pečuraka na svetu. Ecovative - kompanija koja se bavi naukom o materijalima - izgradila je ram njihove „Mushroom Tiny House“ od drveta, ali ga je ispunila sa materijalom napravljenom od pečuraka, što je čini jednim od prvih boravišta zasnovanim na micelijumu na svetu.

Kuća od pečuraka nije gigant. Sa dimenzijama od 3,65 sa 2,15 metara, ona je pre Šampinjon nego potpuno odrasla Sunčica. Ali ono što nedostaje kući po pitanju veličine, ona nadoknađuje sa impresivnom upotrebom zelenih materijala. Za razliku od tradicionalnih kuća, koja su često ispunjena sa izolacijom na bazi nafte, drveni zidovi ove kuće su ispunjeni sa micelijumom (ili „korenom“ gljiva).

Izolacija od pečuraka formira hermetički izolovani sistem i predstavlja odličnu termalnu zaštitu. Prema kompaniji Ecovative, izolacija od pečuraka je takođe veoma pristupačna, vatrootporna i ima mali ili nikakav sadržaj štetnih organskih komponenti. Pored prirodno gajene izolacije, kuća ima plafonske ploče napravljene od pečurkastog materijala.

„U suštini, naša vizija za građevinsku industriju je da ponudimo arhitektama, građevincima i potrošačima konačno rešenje za ekološku, energetski efikasnu gradnju po ceni koja je daleko jeftinija za naše zdravlje, životnu sredinu i naše džepove“, rekao je suosnivač kompanije Ecovative, Eben Bajer.

Nakon što je kuća završena sredinom juna, Ecovative kuća od pečuraka je transportovana prikolicom iz Grin ajlenda, Njujork do Vermonta radi učestvovanja na 2013 Tiny House sajmu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;