IZOLACIJA-468X60-BANNER

Spajdermenova mreža?

05.08.2013. | Architect Magazine

Kasnih 1990-ih, kompanija Nexia Biotechnologies se pojavila u vestima sa njihovim razvojem biočelika (BioSteel), veštačku paukovu nit koja je navodno nadmašivala kevlar u pogledu snage i izdržljivosti. Metod proizvodnje BioSteel-a, koji je uključivao gajenje proteina paukove svile u mleku transgenih koza, bio je čak i više provokativniji od samog proizvoda. Iako je kompanija Nexia bankrotirala 2009. godine, san biokompatibilnih vlakana sa ultravisokim performansama (opisanim od strane Vol Strit žurnala kao „sveti gral biomimikrije“) živi i dalje.

Japanska kompanija Spiber je nedavno objavila svoju sposobnost da fabrikuje sintetičku paukovu nit sa čvrstoćom čelika. Kompanija Spiber ne koristi transgene koze, nego proizvodi zahtevanu rekombinaciju DNK za proteine paukove svile putem biostvorene bakterije. Nakon konvertovanja tih proteina u suv prah, proizvođač generiše niti ekstrudiranjem preteina iz šuplje, super-tanke igle.

Spiber-ova svilena nit pokazuje impresivne performanse: svežanj od 4mm prečnika niti može da izdrži težinu odraslog čoveka. Kompanija ima agresivne planove da dovede svoj proizvod na tržište i namerava da proizvede jednu tonu svile (koja će se koristiti u aplikacijama u rasponu od pancira do biokompatibilnih sistem) do 2015. godine.

Kompanija Spiber se suočava sa jakom konkurencijom sa drugim kompanijama kao što su nemačka AMSilk i američka Kraig Biocraft Labs, što je dobar pokazatelj da je ovaj „sveti gral“ na dohvat ruke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;