IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Zidarski alat

21.11.2008. | S. Krunić, J. Krunić | Zidarski, fasaderski i izolaterski radovi

Za uspešno obavljanje bilo kog posla od najveće je važnosti kompletan i ispravan alat (sl. 3.11). To važi i za zidarstvo. U sastav kompletnog ličnog zidarskog alata spadaju: zidarska kašika, mistrija, zidarski čekić, visak, kanap, četka, gladilica drvena, libela drvena, prav ugao (vinkla), libela cevna (vagris) i metar drveni.

Zidarski alat
Sl. 3.11 - Zidarski alat

1. Kašika zidarska služi za zahvatanje maltera iz korita i bacanje na zidove i plafone ili njegovo razastiranje pri zidanju. Nasađena je na drvenu dršku dužine 12cm. Dubina kašike je 7 do 8cm, a prečnik 17cm. Izrađena je od crnog lima, debljine 1mm, i ima metalno pero pričvršćeno za dršku, koje služi za kačenje na ivicu korita da ne bi u toku rada upadala u malter.

2. Mistrija je izrađena od čeličnog lima u obliku izduženog trapeza ili je zaobljena na vrhu. Dužina limenog lista iznosi oko 18cm. Za list je zavarena čelična drška, koja se koso izdiže iznad ravni lista do visine od 7cm. Mistrija je nasađena na drveni rukohvat. Služi za nabacivanje i razastiranje maltera, popunjavanje spojnica pri dersovanju i pri mnogim drugim radnim operacijama u toku zidanja.

3. Čekić zidarski koristi se za lomljenje i sečenje opeke i doterivanje opeke u određenom pravcu pri zidanju. Dimenzije glave čekića su po dužini 16 do 20cm, udarna površina je 2,5 x 2,5cm, a drvena drška je dužine 30cm. Sa suprotne strane od udarne površine nalazi se sečivo za lomljenje opeke.

4. Visak je metalna kupa obešena o kanap vrhom naniže. Kanap prolazi kroz centar metalne kvadratne pločice. Viskom se kontroliše vertikalnost zidova koji se zidaju.

5. Kanap služi pri zidanju za doterivanje opeka ili blokova u isti pravac. Zategnut je od jednog do drugog kraja zida koji se gradi.

6. Četka se koristi pri malterisanju zidova i plafona za kvašenje maltera pri glačanju završnog sloja (perdašenje).

7. Gladilice drvene napravljene su od blanjene daske. Veća gladilica služi za nanošenje i razastiranje maltera pri malterisanju za poravnavanje grubog sloja maltera, a mala gladilica pri glačanju završnog finog sloja maltera.

8. Libela drvena ima dve staklene ampule sa alkoholom i mehurom vazduha koje su ugrađene u tvrdo drvo. Služi za proveru vertikalnog i horizontalnog pravca. Dimenzije libele su 3/6/50cm.

9. Prav ugao (vinkla) načinjen je od čelika i drveta. Koristi se za kontrolu pravih uglova.

10. Libela cevna (vagris) služi za izvlačenje horizontalnih linija, od kojih se kasnije odmerava visina pojedinih konstruktivnih elemenata. Sastoji se od dveju staklenih cevi koje se nalaze sa oba kraja gumenog creva, dugog oko 20m, i radi na principu spojenih sudova.

Pored ličnog alata svakog zidara, u zidarskim radovima koristi se i odgovarajuća oprema, alat i mašine koje služe kako pojedincu tako i celoj radnoj grupi. To su: čakija za mešanje maltera, velika kašika za utovar maltera, čekić od 0,5 do 1kg za razna kresanja i dubljenja, kofa za vodu, kanta za vodu sa ružom, šiljci i sekači raznih veličina, lopata, ručna kolica sa gumenim točkom, korito za malter (tekne), japaner, tragač, testera ručna, mešalica za malter (samo na većim gradilištima).

1. Čakijom se meša kreč pri gašenju, mesa se i razastire smesa od koje se pravi malter. Nasađena je na dugu drvenu dršku. Metalni list čakije ima otvore kroz koje prolazi žitka masa pri mešanju maltera. Čakijom se prekopava malter koji je osušen (nije utrošen), sitni i razmućuje uz dodatak vode i veziva, tako da se ponovo osvežava i priprema za upotrebu (sl. 3.12).

Upotreba čakije
Sl. 3.12 - Upotreba čakije

2. Kašika velika je poluloptastog oblika nasađena na dugu drvenu dršku. Njome se grabi kreč iz krečane, sipa malter u korita japanera i kolica (sl. 3.13).

Upotreba velike zidarske kašike
Sl. 3.13 - Upotreba velike zidarske kašike

3. Čekić od 0,5 do 1kg služi za razna kresanja, rušenja i bušenja u opeci i betonu.

4. Kofa od pocinkovanog lima je stalni pratilac zidara u skoro svim radnim operacijama. U njoj se drži voda za prskanje pri finom malterisanju. Iz nje se sipa voda u korito pri spravljanju maltera i gašenju kreča. Služi i za natapanje četke pri kvašenju završnog sloja maltera.

5. Kanta sa ružom koristi se pri spravljanju cementnog maltera i za mešanje maltera, za dodavanje vode do određene žitkosti maltera ili plastičnosti betona. Iz nje se kvase tek ugrađene betonske površine pri negovanju betona.

6. Šiljci i sekači služe za razna kresanja i dubljenje opeke i betona. Rukovanje šiljkom, sekačem i čekićem nije jednostavno i zahteva prethodnu obuku. Teški čelični čekić u neveštoj ruci predstavlja opasnost kako za onog ko njim rukuje, tako i za osobu u njegovoj neposrednoj blizini.

7. Lopata je jedna od najčešće korišćenih alatki: bilo da se radi o gašenju kreča, spravljanju maltera, utovaru, istovaru ili čišćenju šuta (šut čine neupotrebljivi otpaci koji nastaju pri gradnji, pomešani sa prašinom i malterom). Zato treba navići ruku da hvata lopatu onako kako je to najpogodnije, a daje najviše efekta i najmanje zamara. Važno je uvežbati pokrete, tako da lopata ne žulja niti nanosi povrede onome ko radi ili osobi u njegovoj okolini (sl. 3.14). Držalice moraju biti izrađene od drveta bez čvorova, pravih ivica tako da se mogu držati u šakama a da se ne okreću.

Nekoliko oblika lopata
Sl. 3.14 - Nekoliko oblika lopata

8. Kolica ručna se najviše koriste za unutrašnji transport na gradilištu, za manje količine materijala. Kolica se utovaraju lopatom, a istovaraju izvrtanjem na stranu, ili unapred preko točka. Staza za prevoz kolicima treba da bude dovoljno tvrda. Ako je teren mek, onda se staza pravi od fosni koje naležu jedna na drugu, u smeru kretanja kolica, tako da točak ne zapinje na mestima preklopa (sl. 3.15).

Upotreba ručnih kolica
Sl. 3.15 - Upotreba ručnih kolica

9. Korito (tekne) za malter izrađuje se od dasaka. Služi za doturanje maltera zidarima koji zidaju ili malterišu. Ako korito ima duge ručke sa obe strane, služi za ručni prenos maltera (sl. 3.16).

Zidarsko korito (tekne)
Sl. 3.16 - Zidarsko korito (tekne)

10. Japaner, takođe, služi za unutrašnji transport na gradilištu, i to za veće količine materijala od onih koje se mogu transportovati kolicima ili tragačem. Japanerom se transportuje beton, opeka, malter, blokovi i ostalo (sl. 3.17). Teret iz japanera i kolica ne sme se izručiti na spratu ako je radnik leđima okrenut ivici sprata.

Japaner
Sl. 3.17 - Japaner

11. Tragač je daščana platforma sa drvenim ručkama sa svake strane. Služi za ručni prenos opeke koji obavljaju dva radnika (sl. 3.18).

Upotreba tragača
Sl. 3.18 - Upotreba tragača

12. Ručna testera služi za dužno i poprečno sečenje drvene građe. Pošto se zidari često nađu u situaciji da obavljaju i manje tesarske radove, neophodno je da dovoljno vešto rukuju testerom. 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;