Slip House - šablon za buduće pristupačne i održive porodične kuće

01.07.2013. | Gizmag

„Slip House“, projekat britanskog biroa Carl Turner Architects, se lepo uklapa u četvorostranu parcelu između bniza terasastih kuća u naselju Brikston u Londonu. Međutim, to nije tipična kuća, pošto ovaj prototipski porodični dom kombinuje održive tehnologije sa neobičnim dizajnom zasnovanim na tri „skliznute“ (slipped) ortogonalne kutije.

Iako se nalazi u stambenoj ulici, „Slip House“ je zapravo izgrađena na recikliranoj lokaciji (brownfield site), ranije korišćena za industrijske i komercijalne svrhe. Njen opšti oblik sastoji se od tri skliznute ortogonalne kutije, poređane da u potpunosti iskoriste raspoloživu prirodnu svetlost, i da prušte najbolje moguće poglede na okolinu.

Unutrašnjost je otvorenog tipa, i koristi formu tri kutije za stvaranje posebnih zona za svaki deo od 200 kvadratnih metara doma. Gornja kutija je primarni životni prostor, i on se povezuje sa privatnom krovnom terasom sa baštom. Srednja kutija sadrži prostore za spavanje i kupanje, dok je prizemna kutija ostavljena kao višenameski prostor.

Kako bi bio u skladu sa Normativom za održive domove nivoa 5 (Code for Sustainable Homes Level 5), kuća inkorporira rezervoar za kišnicu od 2.700 litara, solarne panele, mehaničku ventilaciju, trostruko zastakljivanje i visoki stepen izolacije. Pored toga, toplotne pumpe na solarni pogon pružaju svu neophodnu toplu vodu za kuću.

Sve u svemu, biro Carl Turner Architects je sabrao brojke i došao do cifre od 1092,73kg sačuvanog ugljen-dioksida godišnje zahvaljujući održivim tehnologijama primenjenim u „Slip House“-u.

Kuća se sada koristi od strane biroa Carl Turner Architects kao prototip za istraživanja ka stvaranju održivih domova pristupačnijim i izvodljivijim u širom obimu. „Slip House“ je završena krajem 2012. godine, a nedavno je dobila Nacionalnu nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) za 2013. godinu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...