INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Slip House - šablon za buduće pristupačne i održive porodične kuće

01.07.2013. | Gizmag

„Slip House“, projekat britanskog biroa Carl Turner Architects, se lepo uklapa u četvorostranu parcelu između bniza terasastih kuća u naselju Brikston u Londonu. Međutim, to nije tipična kuća, pošto ovaj prototipski porodični dom kombinuje održive tehnologije sa neobičnim dizajnom zasnovanim na tri „skliznute“ (slipped) ortogonalne kutije.

Iako se nalazi u stambenoj ulici, „Slip House“ je zapravo izgrađena na recikliranoj lokaciji (brownfield site), ranije korišćena za industrijske i komercijalne svrhe. Njen opšti oblik sastoji se od tri skliznute ortogonalne kutije, poređane da u potpunosti iskoriste raspoloživu prirodnu svetlost, i da prušte najbolje moguće poglede na okolinu.

Unutrašnjost je otvorenog tipa, i koristi formu tri kutije za stvaranje posebnih zona za svaki deo od 200 kvadratnih metara doma. Gornja kutija je primarni životni prostor, i on se povezuje sa privatnom krovnom terasom sa baštom. Srednja kutija sadrži prostore za spavanje i kupanje, dok je prizemna kutija ostavljena kao višenameski prostor.

Kako bi bio u skladu sa Normativom za održive domove nivoa 5 (Code for Sustainable Homes Level 5), kuća inkorporira rezervoar za kišnicu od 2.700 litara, solarne panele, mehaničku ventilaciju, trostruko zastakljivanje i visoki stepen izolacije. Pored toga, toplotne pumpe na solarni pogon pružaju svu neophodnu toplu vodu za kuću.

Sve u svemu, biro Carl Turner Architects je sabrao brojke i došao do cifre od 1092,73kg sačuvanog ugljen-dioksida godišnje zahvaljujući održivim tehnologijama primenjenim u „Slip House“-u.

Kuća se sada koristi od strane biroa Carl Turner Architects kao prototip za istraživanja ka stvaranju održivih domova pristupačnijim i izvodljivijim u širom obimu. „Slip House“ je završena krajem 2012. godine, a nedavno je dobila Nacionalnu nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) za 2013. godinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;