IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Skolkovo: Projekat održivog predgrađa Moskve

21.06.2013. | EKOkuće

Predgrađe Moskve, Skolkovo, koje će pored estetskih karakteristika moderne arhitekture primenjivati i moderne tehnologije obrade otpada, korišćenja alternativnih izvora energije i drugih principa održive gradnje i održavanja građevinskih objekata, jedno je od najvećih inovacija na svetskom nivou, kako po razmerama projekta čije je kompletiranje predviđeno za kraj iduće godine, tako i po kombinovanju svih principa održivog graditeljstva.

Ovo predgrađe uključuje studentski grad u kom je lociran Skolkovski Institut za nauku i tehnologiju Skoltech (Skolkovo Institute of Science in Technology), privatni istraživački institut za diplomirane studente.

Osnovan je 2011. godine u saradnji sa američkim MIT-em (Massachusetts Institute of Science and Technology, Boston) i sa krajnjim ciljem obuke budućih svetskih lidera u inovacijama i naprednom naučnom znanju radi širenja novih tehnologija za rešavanje kritičnih problema sa kojima se suočavaju kako Rusija tako i ceo svet.

Plan izgradnje koji se trenutno izvodi u Skolkovu ima za cilj predstavljanje mogućnosti mera koje se mogu implementirati u modernu arhitekturu radi smanjenja uticaja na životnu sredinu i povećanja komfora života građana.

Ovaj plan reprezentuje takozvanu Laboratoriju budućih gradova, zbog činjenice da će u njemu biti primenjen kreativan dizajn arhitektonskih objekata koji služi maksimalnom iskorišćenju dnevne svetlosti, prvo radi uštede u vremenu potrebnom za osvetljavanje unutrašnjeg prostora veštačkom rasvetom, a zatim i mogućnosti grejanja unutrašnjeg prostora stubovima koji čine zagrejane vazdušne mase i povezani su sa velikim kolektorima toplote u vidu staklenih površina orijentisanih ka jugu. Ovaj princip već je primenjen u objektima čija je izgradnja završena u Skolkovu.

Plan uključuje i jedinstven sistem pneumatskog prevoza otpada po kome je otpad podeljen u tri kategorije sa kontejnerima različitih boja za svaku vrstu otpada. Pri odlaganju otpada, isti pada do podzemnog nivoa, u sistem cevi za dalji transport, opet međusobno razdvojenih, a zatim dolazi do sistema za razdvajanje otpada.

Selektovani otpad transportuje se odatle do postrojenja za tretman otpada, gde se presuje, balira i šalje na dalju obradu. U EkoCentru vrši se sakupljanje staklenog otpada, obrada elektronskog i glomaznog, kao i sakupljanje toksičnog otpada. Obradom organskog otpada dobija se biogas koji se koristi za zagrevanje vode koja se upotrebljava u zgradama.

Sav otpad biće obrađen i to upotrebom najmanje štetnog metoda po životnu sredinu plazma tehnologije inseneracije, a Skolkovo je isplanirano kao Zero waste grad (engl, nula otpada).

Proračunima se dolazi do rezultata da će Skolkovo koristiti minimalno 30% manje električne energije nego ostale građevine u Rusiji, a postavljen je takođe i ambiciozan cilj proizvodnje 50% električne energije koju predgrađe koristi iz alternativnih izvora energije.

Instaliran je i sistem Smart City (engl. pametni grad), uz pomoć kog se optimizuje potrošnja električne energije i resursa, upravljanje gradskim prevozom, rasvetom i ventilacijom i vrši uvid u potrošnju električne energije što znatno smanjuje troškove.

Kišnica se iskorišćava za zalivanje travnjaka i parkova uz pomoć jedinstvenog sistema za prikupljanje atmosferskih voda. U centrima za obradu podataka je lociran veliki broj elektronske opreme  koja zagreva prostor. Kroz te prostorije se provodi hladan vazduh, dok se zagrejan vazduh sakuplja i reciklira.

Zagrejan vazduh delimično zagreva potrošnu vodu u zgradama, dok je solarni kolektori dodatno zagrevaju. Takođe, upotrebljena voda na lavaboima se sakuplja u rezervoare za akumulaciju tehničke vode i koristi za snabdevanje vodokotlića.

Forest Office, građevina koja je već izgrađena, ispunjava najvišlje standarde LEED sertifikacije i nakon procene stručnjaka očekuje se platinum LEED sertifikat. Planirana je sa ciljem spajanja radnog prostora i održive gradnje radi jačanja timskog duha među saradnicima. Pored ovog objekta, izgrađen je i Skolkovski centar za inovacije.

Pogledajte planove za budući izgled Skolkovo predgrađa:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;