INFONET-468X60-BANNER

Skolkovo: Projekat održivog predgrađa Moskve

21.06.2013. | EKOkuće

Predgrađe Moskve, Skolkovo, koje će pored estetskih karakteristika moderne arhitekture primenjivati i moderne tehnologije obrade otpada, korišćenja alternativnih izvora energije i drugih principa održive gradnje i održavanja građevinskih objekata, jedno je od najvećih inovacija na svetskom nivou, kako po razmerama projekta čije je kompletiranje predviđeno za kraj iduće godine, tako i po kombinovanju svih principa održivog graditeljstva.

Ovo predgrađe uključuje studentski grad u kom je lociran Skolkovski Institut za nauku i tehnologiju Skoltech (Skolkovo Institute of Science in Technology), privatni istraživački institut za diplomirane studente.

Osnovan je 2011. godine u saradnji sa američkim MIT-em (Massachusetts Institute of Science and Technology, Boston) i sa krajnjim ciljem obuke budućih svetskih lidera u inovacijama i naprednom naučnom znanju radi širenja novih tehnologija za rešavanje kritičnih problema sa kojima se suočavaju kako Rusija tako i ceo svet.

Plan izgradnje koji se trenutno izvodi u Skolkovu ima za cilj predstavljanje mogućnosti mera koje se mogu implementirati u modernu arhitekturu radi smanjenja uticaja na životnu sredinu i povećanja komfora života građana.

Ovaj plan reprezentuje takozvanu Laboratoriju budućih gradova, zbog činjenice da će u njemu biti primenjen kreativan dizajn arhitektonskih objekata koji služi maksimalnom iskorišćenju dnevne svetlosti, prvo radi uštede u vremenu potrebnom za osvetljavanje unutrašnjeg prostora veštačkom rasvetom, a zatim i mogućnosti grejanja unutrašnjeg prostora stubovima koji čine zagrejane vazdušne mase i povezani su sa velikim kolektorima toplote u vidu staklenih površina orijentisanih ka jugu. Ovaj princip već je primenjen u objektima čija je izgradnja završena u Skolkovu.

Plan uključuje i jedinstven sistem pneumatskog prevoza otpada po kome je otpad podeljen u tri kategorije sa kontejnerima različitih boja za svaku vrstu otpada. Pri odlaganju otpada, isti pada do podzemnog nivoa, u sistem cevi za dalji transport, opet međusobno razdvojenih, a zatim dolazi do sistema za razdvajanje otpada.

Selektovani otpad transportuje se odatle do postrojenja za tretman otpada, gde se presuje, balira i šalje na dalju obradu. U EkoCentru vrši se sakupljanje staklenog otpada, obrada elektronskog i glomaznog, kao i sakupljanje toksičnog otpada. Obradom organskog otpada dobija se biogas koji se koristi za zagrevanje vode koja se upotrebljava u zgradama.

Sav otpad biće obrađen i to upotrebom najmanje štetnog metoda po životnu sredinu plazma tehnologije inseneracije, a Skolkovo je isplanirano kao Zero waste grad (engl, nula otpada).

Proračunima se dolazi do rezultata da će Skolkovo koristiti minimalno 30% manje električne energije nego ostale građevine u Rusiji, a postavljen je takođe i ambiciozan cilj proizvodnje 50% električne energije koju predgrađe koristi iz alternativnih izvora energije.

Instaliran je i sistem Smart City (engl. pametni grad), uz pomoć kog se optimizuje potrošnja električne energije i resursa, upravljanje gradskim prevozom, rasvetom i ventilacijom i vrši uvid u potrošnju električne energije što znatno smanjuje troškove.

Kišnica se iskorišćava za zalivanje travnjaka i parkova uz pomoć jedinstvenog sistema za prikupljanje atmosferskih voda. U centrima za obradu podataka je lociran veliki broj elektronske opreme  koja zagreva prostor. Kroz te prostorije se provodi hladan vazduh, dok se zagrejan vazduh sakuplja i reciklira.

Zagrejan vazduh delimično zagreva potrošnu vodu u zgradama, dok je solarni kolektori dodatno zagrevaju. Takođe, upotrebljena voda na lavaboima se sakuplja u rezervoare za akumulaciju tehničke vode i koristi za snabdevanje vodokotlića.

Forest Office, građevina koja je već izgrađena, ispunjava najvišlje standarde LEED sertifikacije i nakon procene stručnjaka očekuje se platinum LEED sertifikat. Planirana je sa ciljem spajanja radnog prostora i održive gradnje radi jačanja timskog duha među saradnicima. Pored ovog objekta, izgrađen je i Skolkovski centar za inovacije.

Pogledajte planove za budući izgled Skolkovo predgrađa:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;